Raspust dva dana duži zbog gripa

Ministar prosvete Žarko Obradović odlučio je da produži jesenji školski raspust za dva dana, tj. do srede, radi sprečavanja širenja novog gripa.

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2009.

09:45

Default images

On je u "Kažiprstu" B92 rekao da je odluku doneo u dogovoru se epidemiolozima, jer je taj period dovoljan za inkubaciju virusa i to bi moglo da bude dovoljno vreme da deca ukoliko su zaražena novim gripom ispolje simptome. Raspust počinje u četvrtak i trebalo je da traje do ponedeljka, ali je odlukom ministra produžen do srede.

"Period inkubacije je pet do sedam dana", rekao je ministar prosvete Žarko Obradović i ocenio da bi bilo "dobro da deca budu kod kuće" i u tom vremenu eventualno ispolje simptome.

"To će biti dobra stvar radi zaustavljanja širenja epidemije", rekao je Obradović i dodao da će o nadoknadi propuštenih časova odlučivati lokalna samoprava.

Ministar prosvete je rekao da će epidemiolozi odrediti koja je granica obolelih kada bi eventualno moglo da dođe do zatvaranje škola. Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević ocenio je dobrodošlim i korisnim produžetak jesenjeg raspusta u školama za dva dana radi sprečavanja širenja virusa novog gripa tipa A H1N1.

"Praktična mera produžetka malog raspusta dobar je potez u ovom trenutku. Predah od šest dana bez kolektiva može da bude koristan obzirom da je u poslednjih pet dana potvrđeno 35 slučajeva zaraze novim virusom od kojih su većina deca školskog uzrasta", kazao je
ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: