EU: Odgovornost lidera BiH

Šefovi diplomatija EU poručuju da političke vođe u BiH imaju odgovornost za nagodbu oko reformi koje vode u Evropu, inače će i dalje zaostajati za regionom.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2009.

18:07

Default images

To je novinarima izjavio predsedavajući, švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt. Izvori zasedanja su agenciji Beta preneli da su ministri EU pružili punu podršku "Butmirskom procesu i tekućim diplomatskim naporima za dogovor tri strane u BiH".

Zvaničnici koji su pratili raspravu ministara EU, rekli su da domaće vođe u BiH "moraju sprovesti reforme da bi se ukinuo položaj visokog međunarodnog predstavnika i uspostavila funkcija specijalnog predstavnika EU".

"A bez toga nema napretka BiH ka Evropi i tamošnji vođi su odgovorni i prema sopstvenoj javnosti".

Bilt je naglasio da "lideri u Bosni koja je njihova zemlja, moraju poraditi na tome da zemlja ne zaostaje za drugima u regionu kao što smo to videli na primeru vizne liberalizacije".

"Mi smo ih upozoravali i upozoravali da će ostati iza Srba i drugih, a oni nisu poslušali naša upozorenja i sad se nadamo da će moći da to nadoknade", dodao je Bilt.

"Ali preti opasnost da se isto to dogodi i na drugim poljima, ako ne sednu za sto, razgovaraju i dogovore o tome šta je nužno za budućnost."

"Naravno da je data snažna podrška naporima koje mi činimo da se pomogne bosanskim liderima, ali mi to nikad ne možemo postići bez vođstva u Bosni, jer je to njihova zemlja, a ne naša."

Na pitanje novinara kako se može prevazići podeljenost unutar Bosne, koja je određena ratom i zločinima u prošlosti, Bilt je uzvratio da političari moraju biti usredsređeni na budućnost.

O krivcima za ratne zločine će odlučiti Haški sud, zaključio je Bilt.

On je upozorio da bi i sama Evropska unija stalno mogla da bude pred velikim problemima i trzavicama ako bi se stalno vraćala na strašne događaje i krivice iz Drugog svetskog rata.

To je, po njegovim rečima, pokazao i nedavni zahtev češkog predsednika Vaclava Klausa da se u Ugovor iz Lisabona o preustrojstvu EU unese jedna klauzula koja se tiče pitanja sudetskih Nemaca u Češkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: