Klaus prihvata švedski predlog?

Češki predsednik Vaclav Klaus ocenio je da je prihvatljiv predlog Švedske u vezi sa njegovim uslovima za potpisivanje Lisabonskog sporazuma.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 23.10.2009.

09:30

Default images

Klaus je zadovoljan predlogom Stokholma kako da se reši njegov zahtev da Češka bude izuzeta iz Povelje osnovnih prava, bez čega on odbija da potpiše Lisabonski sporazum. "Predsednik je dobio od švedskog predsedništva Evropske unije predlog kao odgovor na njegov zahtev u vezi sa ratifikacijom Lisabonskog sporazuma u Češkoj“, rekao je portparol češkog predsednika Radim Ohvat.

“Taj predlog odgovara predsednikovim predstavama i može sa njim dalje da se radi", kaže on.

Klaus svoj iznenadni ultimatum, koji nije ni pominjao dok je Češka zajedno sa Velikom Britanijom i Poljskom mogla da izbori za sebe izuzeće iz Povelje osnovnih prava, pravda strahom da će ta Povelja omogućiti Nemcima deportovanim posle Drugog svetskog rata iz Čehoslovačke da se preko evropskih sudova, zaobilazeći češke, izbore za odštetu za konfiskovanu imovinu.

Česki ministar za evropska pitanja Štefan File rekao je danas da će dodatak koji Klaus traži biti vrlo kratak - zarez i dve reči, Češka Republika, uz pasus gde se govori da se Povelja ne primenjuje u Velikoj Britaniji i Poljskoj.

File je danas kazao da bi šefovi država i vlada na predstojećem samitu 29. i 30. oktobra trebalo da obećaju da će taj "Klausov dodatak" biti ratifikovan zajedno sa pristupnim sporazumom prve naredne nove članice, računa se Hrvatske.

Češki predsednik je već ranije nagovestio da bi mu takva procedura, kojom će se garantovati već obećani izuzeci za Irsku biti dovoljna.

Evroskeptični češki predsednik sa ratifikacijom mora da sačeka još i na odluku Ustavnog suda Češke o tome da li je Lisabonski sporazum u skladu sa češkim Ustavom.

Kako piše beogradski "Danas", zvaničnici EU uvereni su da će predsednik Češke Vaclav Klaus potpisati Lisabonski ugovor početkom naredne sedmice.

Kao argument za takav stav navodi se intervju u kojem je Klaus rekao da zbog „brzine“ kojom se odvijaju događaji više nije moguće zaustaviti Ugovor, "niti se vratiti unazad“, uprkos željama pojedinaca.

Očekuje se da će Ustavni savet Češke 27. oktobra odbaciti prigovore čeških senatora, tako da će šef države biti lišen mogućnosti da dalje odlaže potpisivanje Ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: