Đelić o Prelaznom sporazumu sa EU

Potpredsednik vlade Božidar Đelić očekuje da će članice EU pitanje odmrzavanja Prelaznog sporazuma sa Srbijom razmatrati do kraja ove godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2009.

10:21

Default images

On je na predavanju o putu Srbije ka EU, održanom u Stokholmu na Švedskom institutu spoljnih poslova, rekao da je uveren da će se Srbija od januara naredne godine naći na beloj šengen listi.

Đelić je rekao da Srbija, uz konsultacije sa partnerima iz EU, planira da podnese kandidaturu za članstvo do kraja godine, a očekuje da svoje zakonodavstvo uskladi sa evropskim do kraja 2012. godine.

On je poručio da je Srbija geografski i istorijski prirodni deo EU i dodao da se nada da će Srbija postati 30. članica Unije, posle Islanda i Hrvatske.

Đelić je istakao da Srbija zaslužuje da Prelazni trgovinski sporazum do kraja ove godine stupi na snagu.

Podsećajući da je Holandija jedina članica EU koja smatra da Srbija nije uradila dovoljno u saradnji sa Tribunalom u Hagu, Đelić je rekao da se očekuje da će tokom novembra Srbiju posetiti ministar spoljnih poslova te zemlje Maksim Ferhagen, dok će krajem oktobra srpski parlamentarci posetiti svoje holandske kolege.

Prema njegovim rečima, tokom tih sastanaka biće reči o saradnji Srbije sa Tribunalom u Hagu i stavu Holandije o tom pitanju.

"Nema nikakve sumnje da Srbija radi sve što je u njenoj moći da pronađe i isporuči preostala dva haška optuženika", istakao je Đelić.

On je rekao da očekuje da će i predstojeća poseta glavnog tužioca Tribunala u Hagu Serža Bramerca Beogradu još jednom potvrditi takvo opredeljenje Srbije.

Đelić je podsetio da je prošle nedelje Evropska komisija, u izveštaju o napretku Srbije, prvi put formalno preporučila stupanje na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma, koji je najvažniji deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Nadam se da će Švedska, koja predsedava EU do kraja godine, imati argumente i volju da stavi ovo pitanje na agendu predstojećeg Saveta ministara EU u novembru ili Samita EU u decembru", naglasio je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: