O ukidanju entitetskog glasanja

Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš kaže da nije vreme da se u BiH ukine entitetsko glasanje, jer u ovom trenutku nije moguće postići dogovor o tome u BiH.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 16.10.2009.

01:09

Default images

Ingliš, međutim, nije potvrdio da se entitetsko glasanje neće naći na dnevnom redu novog sastanka u Butmiru, 20. oktobra, jer nije spreman da komentariše šta jeste, a šta nije u paketu ustavnih promena. SAD se slažu sa Evropskom i Venecijanskom komisijom da entitetsko glasanje blokira rad institucija, ali ga trenutno nije moguće ukinuti, kazao je on.

"Kada je Venecijanska komisija pre četiri godine iznela svoj zaključak da entitetsko glasanje predstavlja smetnju, takođe je saopštila da politička situacija nije takva da bi se to promenilo", kazao je Ingliš za banjalučku Alternativnu televiziju.

Ambasador je kazao da će u razgovoru političkih lidera iz BiH sa predstavnicima SAD i EU u Butmiru 20. oktobra biti razmotrena pitanja koja je pokrenula Evropska komisija u vezi sa ljudskim pravima, i pitanja koja treba da obezbede kompetencije državi da bi vodila BiH u pregovore sa EU.

"Takođe, na dnevnom redu je pitanje efektivnosti države u procesu odlučivanja", rekao je Ingliš.

Prema njegovim rečima, u nastavku razgovora u Butmiru pojaviće se i detaljan paket ustavnih promena.

Ingliš je još kazao da između SAD i EU koje su zajedno pripremile taj paket, ne postoje razlike prema BiH.

"Dokument nije predstavljen u Butmiru 9.oktobra, jer je veoma detaljan, a u detaljima se lako pogreši", rekao je on.

Tokom razgovora sa ambasadorom Čarlsom Inglišom, svoje učešće na sastanku političkih lidera u Bosni i Hercegovini i predstavnika EU i SAD, potvrdio je premijer RS Milorad Dodik. On je istakao važnost postizanja konsenzusa domaćih lidera kako bi se ubrzao proces evroatlantskih integracija BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: