Papandreu novi premijer Grčke

Vođa grčkih socijalista Jorgos Papandreu položio je zakletvu kao novi premijer Grčke, posle ubedljive pobede njegove partije na prevremenim izborima u nedelju.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2009.

12:25

Default images

Papandreu (57) je položio zakletvu u predsedništvu u prisustvu predsednika Karolosa Papuljasa i poglavara Grčke pravoslavne crkve Jeronimosa, kako nalaže grčki ustav. On je treći član porodice Papandreu na mestu premijera, posle oca Andreasa, osnivača socijalističke partije PASOK 1974. godine i dede čije ime i on nosi.

Kako navode grčki mediji, Papandreu treba večeras da objavi sastav svoje vlade za koju je najavio da će biti manja od prethodne sa najviše 35 članova i manje od 15 ministara.

On je obećao da će vladu otvoriti za žene, kojih je bilo samo dve u prethodnoj konzervativnoj vladi Kostasa Karamanlisa.

Papandreuov PASOK osvojio je deset procentnih poena više od Karamanlisove Nove demokratije na izborima održanim 4. oktobra sa 44,92 odsto prema 33,48 odsto glasova, i osigurao 160 poslaničkih mandata od ukupno 300 u skupštini.

Neki resori sadašnjih 16 ministarstava biće objedinjeni, a biće uvedena tri nova resora - životna sredina, energija i klimatske promene, zaštita građana koja će obuhvatiti policiju i civilnu zaštitu i finansije.

Grčki mediji spekulišu da bi sam Papandreu mogao da vodi i ministarstvo finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: