Peru: Sukob gerilaca i vojske

U sukobu između pripadnika Komunističke partije Perua, poznatije pod nazivom "Svetla staza", i vladinih snaga, ubijena četiri gerilca i dva vojnika.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2009.

00:44

Default images

Prema ministru odbrane Rafaelu Reju, sukob je izbio kada je vojska pokušala da uhvati jednog od vođa pobunjenika u dolini reka Ene i Apurimak u peruanskom delu centralnih Anda, oblasti koja je po uzgoju biljke koka najproduktivnija u svetu.

"Izbio je sukob sa narko-teroristima koji pripadaju grupi 'Svetla staza'", izjavio je ministar Rej za državni radio RPP, a prenela agencija Rojters.

Ovo je, od početka godine i nakon višemesečnih poraza, prvi put da je vojska uspela da ubije nekog pobunjenika.

Od avgusta 2008. godine, otkako je u ovoj oblasti pojačala prisustvo, vojska je izgubila 38 pripadnika.

Prema britanskoj novinskoj agenciji "Svetla staza", osnovana osamdesetih, prvobitno se zasnivala na maoističkoj ideologiji, koju je sada najvećim delom napustila i posvetila se unosnoj trgovini drogom.

Predsednik Perua Alan Garsija povećao je finansijska sredstva ugroženom području kako bi i poslednji pripadnik ove grupacije bio uklonjen.

Peru se nalazi na drugom mestu u svetu po proizvodnji kokaina, a stručnjaci tvrde da bi u narednih nekoliko godina mogao da preuzme prvo mesto od Kolumbije, koja od Sjedinjenih Američkih Država dobija milijarde dolara pomoći za suzbijanje droge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: