"Đenerali 96" kupio Pivaru Laško

Italijansko preduzeće Iniciative Đenerali 96 kupilo je Kolonel, firmu u čijem vlasništvu je Pivovarna Laško i posredno niz preduzeća u njenom vlasništvu.

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2009.

12:13

Default images

Pjerpaolo Čerani je, za slovenačke medije, potvrdio da je u ponedeljak kupio udeo u slovenačkom preduzeću Kolonel čiji stopostotni vlasnik je, bivši predsednik uprave Pivovarne Laško, Boško Šrot, preduzeće Atka Prima, u kome su vlasnici on i njegova supruga Anica Aužner Šrot.

Za manje od nedelju dana, otkako je od banaka poverenica bio prisiljen da da ostavku na mesto predsednika uprave prezadužene Pivovarne Laško, Boško Šrot je izazvao pravu buru u slovenačkoj javnosti, prodavši vlasnički udeo u svom preduzeću Kolonel, koje je ostalo zapamćeno po tome da je od njega postojalo samo poštansko sanduče i navodna vlasnica, do tada nepoznata berzanska posrednica, Daniela Rakovič, za koju se ispostavilo da je samo paravan za Šrotovo vlasništvo.

Kolonel je jedna u lancu firmi u Šrotovom vlasništvu, preko kojih je Šrot vlasnik više od 50 odsto Pivovarne Laško, a shodno tome i još niza preduzeća, među kojima su i dnevni listovi "Delo" i "Večer", Pivovarna Union, Fruktal, Radenska, Jadranska pivara ali i četvrtina Merkatora.

Prema informacijama slovenačkih medija, Čerani je kupio oko 30 odsto Šrotovog Kolonela, ključnog u vlasničkom Šrotovom lancu, koji vodi do Pivare Laško.

Time je Šrot, po pisanju slovenačkog lista "Finance", probao da banke poverenice prisili da brže rešavaju finansijske probleme prezadužene Pivovare Laško, koja zajedno sa povezanim preduzećima duguje oko 900 miliona evra.

Šrot je, do sada, preko Pivovarne Laško i povezanih preduzeća kontrolisao većinu slovenačke industrije pića, ali i veliki deo štampanih medija.

Novi vlasnik u Kolonelu, Pijerpaolo Čerani je iz Gorice, sa prebivalištem u Klagenfurtu , a javnosti je postao poznat zbog afere 2006. godine, kada je bio upleten u skandal sa savojskim princem Vitoriom Emanuelom i njegovim bratancem, koji su tada od bugarskog premijera, Simenona Saksa Koburga dobili obećane poslove u Bugarskoj, u zamenu za podršku u predizbornoj kampanji.

Koburg je te navode medija negirao, priznavši samo da se vozio Čeranijevim avionom.

Pored ove afere, za Čeranijevo ime se vezuje i afera sa nekvalitetnim lekovima koji su kao donacija isporučeni Eritreji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: