Postupak protiv Dejanovićeve

Odbor za rešavanje o sukobu interesa pokrenuo je postupak protiv predsednice Skupštine Slavice Đukić-Dejanović zbog povrede Zakona o sukobu interesa.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 09.07.2009.

14:35

Default images

Odbor je saopštio danas da je na sednici 8. jula izrekao tri mere nejavnog upozorenja i sedam javnih mera zbog nepoštovanja preporuka Republičkog odbora u slučaju nedozvoljene kumulacije funkcija i nedostavljanja izveštaja o imovini i prihodima.

U saopštenju Republičkog odbora navodi se da je Slavica Đukić-Dejanović povredila članove 4, 5 i 13, stav 1 Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Član 4 precizira da funkcioner ne sme biti ni u kakvom odnosu zavisnosti prema licima koja bi mogla uticati na njegovu nepristrasnost u obavljanju javne funkcije, niti koristiti javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice. Član 5 utvrđuje da funkcioner može prihvatiti drugu javnu funkciju samo uz saglasnost organa koji ga je izabrao, postavio ili imenovao na javnu funkciju, ako se to ne protivi zabranama iz ovog ili drugog zakona.

Takođe, prema tom članu, funkcioner ne sme vršiti poslove savetovanja pravnih i fizičkih lica. Izuzetak su narodni poslanici, poslanici i odbornici.

Precizirano je da funkcioner može da se bavi naučnom, nastavnom i kulturnom delatnošću i da stiče prihode od autorskih, patentnih i sličnih prava intelektualne svojine.

Član 13 odnosi se na sadržaj izveštaja o imovini i prihodima koji je funkcioner dužan da podnese Republičkom odboru.

Pored toga, Republički odbor je saopštio i da je na sednici izrekao i tri mere nejavnog upozorenja i sedam javnih mera zbog nepoštovanja preporuka Republičkog odbora u slučaju nedozvoljene kumulacije funkcija i nedostavljanja izveštaja o imovini i prihodima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: