Grčka i Kipar za Tursku u EU

Grčka i Kipar su saopštili da podržavaju tursku kandidaturu za ulazak u Evropsku uniju, ali da Ankara mora pre toga da ispuni zahteve Unije.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

01:03

Default images

"Verujemo da će Turska koja će usvojiti evropske vrednosti... biti mnogo bolja zemlja za svoje građane i celu EU", rekao je grčki premijer Kostas Karamanlis novinarima u kiparskoj prestonici Nikoziji, posle susreta sa predsednikom tog mediteranskog ostrva, Dimitrisom Hristofijasom.

Karamanlis je rekao da veruje da Turska nije dovoljno napredovala u različitim fazama pristupnih pregovora, ali da uprkos tome Grčka neće promeniti svoj stav o podršci turskoj kandidaturi.

Grčka i Kipar, članice EU, već decenijama imaju problematične odnose sa Turskom, koja je 1974. izvršila invaziju na severni Kipar, gde i danas ima svoju upravu.

Kipar je Uniji pristupio 2004. godine, ali je samo deo u kome žive kiparski Grci međunarodno priznat i predstavlja interese zemlje.

Kiparski Grci i Turci započeli su prošle godine novu rundu pregovora o ujedinjenju tog ostrva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: