Bramerc: Ima napretka u potrazi

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da "svakako ima napretka u traganju za odbeglim optuženicima".

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 02.04.2009.

11:38

Default images

On je u Briselu posle sastanaka tužilaca za ratne zločine sa područja bivše Jugoslavije rekao da će sud zajedno s vlastima u Beogradu raditi "na prevazilaženju preostalih problema".

Bramerc je razgovarao i sa komesarom za proširenje EU Olijem Renom, napomenuvši da su sa predstavnicima Evropske komisije "u pitanju uvek uopšteni razgovori" kad je reč o saradnji zemalja regiona s Haškim tribunala.

Na pitanje da li se može zaključiti da ima određenih problema u saradnji s vlastima u Beogradu kada je u pitanje hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kao zahtev vladi u Zagrebu da dostavi artiljerijske dnevnike hrvatske vojske iz operacije "Oluja", on je odgovorio da "svakako ima napretka u traganju za odbeglim optuženicima".

"Ja sam sa vlastima u Beogradu prošle nedelje razmotrio sve elemente vezane za istragu i eventualno hapšenje odbeglih optuženika. S tim vlastima sam imao dobre razgovore", naglasio je Bramerc.

Haški tužilac je ocenio da u Beogradu radi "dobar akcioni tim koji traga za odbeglim optuženicima, a to su veoma motivisane kolege, koje obavljaju dobar rad".

Bramerc je na konferenciji tužilaca sa područja bivše Jugoslavije rekao da je važno da se dragoceni materijali iz istraga realizuju pred lokalnim pravosuđima u skladu sa tranzicionom strategijom Haškog tribunala.

Haški sud je uoči skupa saopštio da ostaje posvećen nastavku saradnje sa nacionalnim tužilaštvima za ratne zločine i pravosudnim vlastima, kojima će ustupiti preostale istražne predmete i sa njima podeliti prikupljene informacije i saznanja.

Komesar za proširenje EU Oli Ren, kako je preneo portparol srpskog tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić, rekao je da je regionalna saradnja važna za pomirenje u regionu.

Ren smatra da je zapadni Balkan deo Evrope, da je svima mesto u Evropi i da je potpuna saradnja sa Haškim tribunalom jedan od uslova za uspešno pridruživanje EU.

Organizator konferencije je tužilaštvo Haškog tribunala, uz finansijsku podršku Evropske komisije, a cilj je jačanje regionalne saradnje u pitanjima istraga i krivičnog gonjenja.

"Srbija posvećena pronalaženju begunaca"

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević istakao je u Briselu da za Srbiju ne postoji dilema i da je država posvećena pronalaženju, hapšenju i isporučivanju dvojice preostalih haških optuženika.

"U pogledu te obaveze, državna politika Srbije nema nikakvih sumnji ni oklevanja. Ojačana je kolektivna svest da imena još neosuđenih ratnih zločinaca stoje porodicama žrtava i srpskom društvu na putu ka pravdi, ka evropskim integracijama i očuvanju osnovnih civilizacijskih vrednosti", istakao je Vukčević na konferenciji tužilaca za ratne zločine s područja bivše Jugoslavije.

On je dodao da postoji potpuna opredeljenost da se nastave zajednički napori, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou, u istraživanju i krivičnom gonjenju ratnih zločina.

"To je znak i da moje uvažene kolege i ja moramo još mnogo da radimo kako bismo uklonili prepreke ka nekažnjavanju ratnih zločina i kako bismo sagradili mostove pomirenja među narodima koje su, ne tako davno, razdvojili ratovi", naglasio je Vukčević.

On je istakao da zahvaljujući tužiocima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i glavnih tužilaca Haškog tribunala "u regionu i na prostoru bivše Jugoslavije pravde ima znatno više, a slobodnih počinilaca ratnih zločina sve manje".

Prema njegovim rečima, proces suočavanja sa istinom o ratnim zločinima uvek je spor i mukotrpan i najčešće, nažalost, inicijalna energija za to suočavanje ne dolazi iz samih društava čiji su pojedinci tokom proteklih ratova i sukoba najteže kršili humanitarno pravo, već spolja.

"Da bi proces suočavanja bio uspešan i doneo ono što je najvažnije - garanciju da se slične stvari više nikada neće ponoviti - neophodno je da iza suočavanja u svakom društvu stane vladajuća elita i njena država, drugim rečima, da preuzimanje odgovornosti i kažnjavanje odgovornih postane autentična državna politika", naglasio je Vukčević.

Srpski tužilac za ratne zločine je izjavio da veruje da sve zemlje regiona, sve nacije zapadnog Balkana, mogu da pronađu način da se iskreno pomire, a u centru takvog opredeljenja leži puna saradnja sa Haškim tribunalom.

"Za Srbiju ne postoji dilema. Mi smo kao država posvećeni pronalaženju, lišavanju slobode i isporučivanju dvojice preostalih haških optuženika koji su još van našeg dometa", kazao je on.

Vukčević je naglasio da srpsko tužilaštvo za ratne zločine vrlo dobro sarađuje sa regionalnim tužilaštvima, a rezultat te saradnje je očigledan u predmetima koje rade zajedno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: