Uklanjanje poslednje biste Franka

Poslednja bista bivšeg španskog diktatora Fransiska Franka izložena na javnom mestu biće uklonjena iz grada Melilje, saopštile su gradske vlasti.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2009.

01:07

Default images

Gradonačelnik Melilje, španskog grada na marokanskoj obali, na severu Afrike, izjavio je da će bista biti uklonjena do kraja marta. U Španiji je 2007. godine usvojen zakon prema kojem je obavezno uklanjanje javnih simbola iz vremena vladavine generala Franka, kao i preimenovanje naziva ulica koje nose njegovo ili ime njegovih generala.

Gradske vlasti Melilje u početku su se protivile uklanjanju biste, navodeći da je statua posvećena Franku zbog njegovog angažovanja u odbrani grada od marokanskih pobunjenika 1921. godine, odnosno da nije podignuta u čast njegove kasnije diktature.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: