NIS: Dobitak ili gubitak?

Sednica Upravnog odbora NIS-a na kome je trebalo da se predstavi završni račun koji pokazuje gubitak od oko 3,8 milijardi dinara nije ni održana, piše Politika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

02:47

Default images

Ipak, Nikola Martinović, član Upravnog odbora NIS-a, potvrdio je da je upoznat s pričom da je jedan od ruskih predstavnika Upravnog odbora NIS-a početkom marta podneo sudu tužbu protiv Skupštine akcionara NIS-a zahtevajući poništenje odluke o prebijanju dugova između ove naftne kompanije i državnih preduzeća – Srbijagasa, Jata, Puteva Srbije, Železnice...

Martinović pojašnjava da zahtev u kome se navode razlozi za tužbu nije video, ali da mu je poznato da postoji namera da se ospori odluka Skupštine akcionara NIS-a o uzajamnom proračunu dividendi i dugova državnih kompanija prema NIS-u.

On ne može da objasni kako je ruska verzija završnog računa, prema kojoj je NIS prošlu godinu završio sa 3,8 milijardi dinara gubitka, mogla stići na Skupštinu akcionara, a da pre toga nije prošla sednicu Upravnog odbora.

I sam priznaje da je pre dva dana na sajtu NBS-a video ovaj negativni završni račun.

Istovremeno, ne može da kaže ni da li je ijedan od dvaju završnih računa uopšte potpisao menadžment NIS-a.

On, s druge strane, tvrdi da država Srbija, kao doskorašnji stopostotni vlasnik NIS-a, ima pravo na 50 odsto dobiti koju ostvari NIS, te je po tom osnovu i mogla da donese odluku da se dugovi prebijaju.

Tim pre što je reč o neraspoređenoj dobiti ove kompanije iz ranijih godina, 2006. i 2007, te tu nema ničeg spornog.

Država je, zapravo, odlučila da taj svoj novac vrati NIS-u tako što će tim parama svoja potraživanja izmiriti Železnica, Putevi Srbije, Srbijagas, Jat…

Dugovi su bili oko osam milijardi dinara i samo je pitanje da li je to ruski partner knjižio ili ne, zbog čega je manjak i mogao da nastane.

Upitan da li je bilo takve sednice UO NIS-a, Martinović kaže da, osim konstitutivne sednice, druge nije bilo, te da pretpostavlja da je ruska strana direktno poslala završni izveštaj Skupštini akcionara.

Kupoprodajnim ugovorom je, inače, predviđeno da ruska strana mora da ima saglasnost srpskog partnera kako bi se usvojio finansijski izveštaj, piše Politika.

Međutim, ako se iskazani gubitak pokaže tačnim, u budžet Srbije neće se sliti nijedan dinar iako se to realno očekivalo, zaključuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: