Građani i privreda uzimaju kredite

Preduzeća i građani od juče podnose zahteve za povoljne kredite koje će odobravati poslovne banke uz pomoć države u okviru programa za suzbijanje krize.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 24.02.2009.

00:12

Default images

Privrednike najviše zanimaju kratkoročni zajmovi za obrtna sredstva, a građane, kako se i očekivalo, da na rate kupe "punto” proizveden u Kragujevcu uz kamatu od 4,5 odsto. Prvog dana primene vladinih stimulativnih mera interesovanje građana i privrede premašilo je sva očekivanja.

Potrošački krediti koje država subvencioniše odnose se samo na kupovinu domaćih proizvoda. Novac će se odobravati za kupovinu automobila, poljoprivredne mehanizacije, nameštaja, podnih obloga i kućnih aparata.

Kamate su povoljne i iznose 4,5 odsto godišnje za kupovinu "zastave 10" i 6 odsto za ostale proizvode. Prema podacima iz ekspozitura Komercijalne banke, preko 300 građana je razgovaralo sa bankarskim savetnicima i isto toliko je zvalo pozivni centar.

Osim velikih, za kredite su se interesovala i mala i srednja preduzeća koja treba da premoste probleme u likvidnosti, a kojima je program prvenstveno i namenjen.

Goran Milićević iz Komercijalne banke objašnjava da se ti krediti i ne razliku mnogo od postojećih koje banka nudi.

"Treba jasno reći - ti krediti se razlikuju od onih uobičajenih samo po tome što su subvencionisane kamate, što su povoljniji i što imaju cilj da podrže proizvodnju koja ima perspektivu. Sve druge karakteristike su uobičajene“, kaže on. Mada je državni sekretar u Ministarstvu finansija Nebojša Ćirić nagovestio da će krediti biti odobravani i firmama čiji su računi blokirani i više od dva meseca, Komercijalna banka to neće činiti jer bi to povećalo rizik poslovanja.

"Komercijalna banka neće odobravati kredite preduzećima čiji su računi blokirani zbog toga što je to specifična kategorija klijenata. Tu bi izuzetno povećali rizičnost poslovanja, a nama je cilj, zbog banke i programa, da ne povećavamo rizik poslovanja“, dodao je Milićević.

Da bi građanin dobio kredit za automobil, neophodno je da banci dostavi ispravno popunjen zahtev za kredit, sa overenom potvrdom prosečne tromesečne zarade.

Potrebno je da dostavi profakturu za kupovinu Zastavinih vozila, što je dokaz da je reč o robi domaće proizvodnje.

Ulove ispunjavaju oni koji su u stalnom radnom odnosu minimum tri mesecva kod sadašnjeg poslodavca. Kredit se odobrava u roku od dva dana.

Da bi dobila kredit, preduzeća treba da podnesu svoje bilanse i obrasce Poreskoj upravi iz poslednjeg kvartala da bi se mogla kontrolisati namena i opravdala subvencija, jer povoljnost ima svoju cenu i sankciju ako se klauzula izigra.

Za subvencionisane kredite za građane država je izdvojila milijardu dinara, dok banke plasiraju 20 milijardi. U program se do sada uključilo 19 banaka koje posluju na teritoriji Srbije. U zavisnosti od poslovne politike, pojedine banke odobravaju kredite bez učešća, dok je kod nekih ono obavezno i može da iznosi i do 30 odsto. A, kako doći do potrošačkog kredita, možete pogledati u TV prilogu B92 na našem Blip kanalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: