Dogovor o sprečavanju incidenata

Pregovarači Rusije i Gruzije usvojili su u Ženevi predloge za zajedničko sprečavanje incidenata i mehanizme odgovora na njih.

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2009.

19:01

Default images

U prethodna dva dana u Ženevi je vođena četvrta runda razgovora između Rusije i Gruzije zbog kratkotrajnog rata dve strane oko otcepljenog gruzijskog regiona Južne Osetije u avgustu prošle godine.

Mehanizmi koje su strane usvojile su "napravljeni u interesu mira, stabilnosti i bezbednosti", sa ciljem da se spreče incidenti, ali i kao odgovori na one koji bi izazivali patnju civila ili bi vodili ka pogoršanju situacije, kaže se u saopštenju.

Navodi se i da ti mehanizmi treba da omoguće brze istrage incidenata, obezbede uspostavljanje vitalnih instalacija i infrastrukture i odgovore na kriminalne aktivnosti.

Takođe, navodi se da je njihov cilj omogućavanje nesmetane isporuke humanitarne pomoći i svega ostalog što može da utiče na stabilnost i bezbednost.

Mehanizmi bi, prema saopštenju iz Ženeve, trebalo da omoguće uspostavljanje "regularnih kontakata između struktura odgovornih za bezbednost i javni red u nestabilnim oblastima i relevantnih međunarodnih organizacija".

Oni bi trebalo da se sastaju jednom nedeljno, ali i češće, ukoliko to bude neophodno.

U saopštenju se zaključuje da su dogovoreni "predlozi važan korak u uspostavljanju tabilnosti i bezbednosti" u tom regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: