Tužilac traži snimke iz Skupštine

Republički tužilac zatražiće snimke obraćanja lidera NS Velimira Ilića Skupštini kako bi se ispitalo da li je u njegovom istupanju izvršeno krivično delo.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 14.02.2009.

09:20

Default images

"Republički javni tužilac Slobodan Radovanović zatražiće na uvid snimke obraćanja poslanika Velimira Ilića za skupštinskom govornicom, a vezano za njegove izjave o ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću i obeležavanju Dana državnosti, kako bi se preispitalo da li postoje elementi izvršenja krivičnog dela", saopštilo je Tužilaštvo.

Profesor krivično procesnog prava Goran Ilić ocenio je da Tužilaštvo uvidom u snimke iz Skupštine Srbije može utvrditi da li je lider Nove Srbije istupanjem za skupštinskom govornicom izvršio krivično delo izazivanja rasne i verske netrpeljivosti i mržnje.

On je precizirao da Krivični zakonik za delo izazivanja rasne i verske netrpeljivosti i mržnje predviđa kaznu zatvora od šest meseci do pet godina, dok je za teže oblike tog dela, ukoliko se izvrši zloupotrebom službenog položaja i službenih ovlašćenja, predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Ilić je 12. februara za skupštinskom govornicom zamerio to što je pozivnice za obeležavanje Dana državnosti u Orašcu potpisao ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

"Vi idete Karađorđu u posetu u Orašac, a pozivnice šalje Rasim Ljajić, moj drug, svaka čast, ali to je vređanje dostojanstva ove države, Karađorđa, to je uvreda za sve što je srpsko", kazao je tada Ilić.

Tadić: U Srbiji nema mesta govoru mržnje

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da svako onaj ko vređa i omaložava pripadnika manjine vređa srpski narod, pogotovo ako se to događa u najvišem zakonodavnom telu – Skupštini Srbije.

"Srbija se nikada više neće deliti ni po veri ni po nacionalnosti", poručio je Tadić u govoru na vojnoj vežbi "Sretenje 2009", koja se održava u Novom Sadu. "Svi smo mi ravnopravni građani jedne jedinstvene Srbije", rekao je Tadić i naveo da u Srbiji nema mesta nasilju, šovinizmu, fašizmu, antisemitizmu i govoru mržnje.

On je zatražio od svih predstavnika države i građana da poštuju taj evropski standard, koji je ustavopisac postavio još u Sretenjskom ustavom 1835. godine.

"Svaki ministar, državni službenik i poslanik mora biti uvek u službi građana i da se ponaša dolično i skromno, a ne arogantno i bahato", naveo je Tadić.

To je najvažniji mandat koji su nam građani dali i to nikad ne smemo zaboraviti, rekao je predsednik Srbije.

Janković: Vreme podela iza nas

Reagovanja državnih zvaničnika i javnosti na izjavu u Narodnoj skupštini poslanika Velimira Ilića, koji je Dan državnosti Republike Srbije stavio u kontekst nacionalne pripadnosti, ohrabruju na zaključak da je vreme etničkih podela i isključivosti iza nas, saopštio je zaštitnik građana Saša Janković.

Nezavisno od toga da li je u Ilićevim rečima bilo elemenata krivičnog dela ili ne, što će utvrditi nadležni organi, sveopšta reakcija na nju mnogo je značajnija od eventualne pravne sankcije i najveći je pokazatelj sadašnjosti i budućnosti Republike Srbije kao države svih njenih gradjana, bez razlike i diskriminacije, navodi se u saopštenju.

Nova Srbija: Ni uvreda ni govor mržnje

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je da stenogrami govora predsednika te stranke Velimira Ilića u Skupštini Srbije dokazuju da nije bilo govora mržnje kada je govorio o ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću.

Filipovska je rekla da u tom obraćanju nije bilo ni uvreda za pripadnike bilo koje nacionalne manjine.

"Ilić ni jednom rečju nije pomenu versku i nacionalnu pripadnost Ljajića, već je ukazao na nepoštovanje protokolarne obaveze po kojoj poziv na proslavu Dana državnosti šalje predsednik zemlje, a ne bilo koji ministar", kazala je potpredsednica Nove Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: