Solana: Otvoriti prelaze ka Gazi

Visoki predstavnik EU Havijer Solana zatražio je od Izraaela da otvori granične prelaze ka Gazi da bi se omogućilo slanje humanitarne pomoći Palestinicma.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 24.01.2009.

11:43

Default images

U razgovoru za nemački radio Dojčlandfunk Solana je rekao da je sada najvažnije da se povede računa o ljudima koji "nemaju krov nad glavom, hranu i koji ne dobijaju lekarsku pomoć". "Zbog toga vlada u Jerusalimu treba da otvori granice", rekao je on. Solana je, međutim, kazao da EU i dalje odbija da sarađuje sa radikalnim Hamasom koji kontroliše Gazu.

Solana je dodao i da EU želi da se otvori međunarodna istraga u vezi sa tronedeljnom izraelskom ofanzivom na Gazu.

"Treba utvrditi da li je Izrael počinio ratne zločine tokom tog perioda", rekao je Solana.

U izraelskom napadu na Gazu čiji je cilj bio da zaustavi Hamas da raketama gađa jug Izraela, ubijeno je 1.300 ljudi a hiljade je ostalo bez domova. Hamas i Izrael proglasili su prekid vatre u nedelju,18. janaura a Izrael je povukao svoje trupe iz Gaze.

Sarkozi: Sprečiti krijumčarenje oružja

Francuski predsednik Nikola Sarkozi naredio je da se odmah razmesti fregata u vodama Sredozemnog mora, kraj pojasa Gaze, u nastojanju da se spreči krijumčarenje oružja i učvrsti osetljiv prekid vatre na toj palestinskoj teritoriji posle tronedeljne ofanzive Izraela.

U saopštenju izdatom sinoć u Sarkozijevom kabinetu se traži da nosač helikoptera odmah uplovi u međunarodne vode kraj pojasa Gaze u punoj saradnji s Egiptom i Izraelom.

On je takođe dao instrukcije šefu diplomatije Francuske Bernaru Kušneru da koordiniše sa SAD i Evropom druge načine za sprečavanje šverca oružja kopnom i morem, prenose izraelski mediji izveštaje svetskih agencija.

Izraelski premijer Ehud Olmert, ministar odbrane Ehud Barak i šefica diplomataije Cipi Livni odobrili su u međuvremenu novi mehanizam u dogovoru s Egiptom da spreče krijumčarenje oružja.

To podrazumeva obaveštajnu saradnju, prepreke na Sinajskom poluostrvu i razmeštanje tehnologije za otkrivanje tunela duž granice.

Otvaraju se škole UN

Škole u pojasu Gaze, kojima rukovode Ujedinjene nacije, biće otvorene prvi put od početka tronedeljne izraelske ofanzive protiv ciljeva Hamasa, okončane u prošlu nedelju.

U školske klupe vratiće se oko 200.000 dece, prenose izraelski mediji. Tokom kopnene ofanzive koja je počela 3. januara, nakon vazdušnih udara na pojas Gaze, mnoge škole su služile kao sklonišsta onima čije su kuće uništene ili oštećene.

Otvaranje škola usledilo je nakon odluke Izraela da u petak ukine zabranu ulaska stranih humanitarnih radnika u pojas Gaze, javlja Bi-Bi-Si.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: