Sa radom počinju sudovi časti

Građani koji imaju primedbe na nesavestan rad lekara i žele da ukažu na njihove greške mogu se obratiti sudovima časti, formiranim sa godinu dana zakašnjenja.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2008.

10:46

Default images

Rešavanje problema počeće krajem decembra u pet oformljenih sudova časti - u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici. Srbija je jedina zemlja u kojoj se lekarske greške ne broje. Ne postoji nijedan registar propusta i nesavesnog lečenja lekara.

Postojeći sudsko-medicinski odbor je za 10 godina razmatrao svega 65 slučajeva, u kojima je postojala sumnja da se radi o grešci lekara.

Sudovi časti osnovani su da bi pomogli pacijentima u svim situacijama za koje smatraju da im je naneta nepravda. Tu su problemi poput neljubaznosti osoblja, nezakonitog traženja novca za operacije, povrede kodeksa medicinske etike i sumnje da je lekar napravio grešku.

"Po zakonu, svako lice može da preda aplikaciju sudu časti u slučaju da misli da je došlo do povrede ili postoji sumnja na nehat ili lekarsku grešku, mada i taj termin nije definisan“, objašnjava Tatjana Radovanović, direktorka Lekarske komore Srbije.

"Susrećemo se sa nečim što je nehat ili nebriga, što odgovara terminu lekarske greške i sa nečim što je neželjeni efekat lečenja koje se smrtno završava (iako vi sve učinite kao lekar) zbog prirode bolesti", kaže ona. Postojaće mogućnost da se pokrene postupak po službenoj dužnosti, ali će taj posao obavljati organi Komore jer nema institucije disciplinskog tužioca, kaže predsednica Lekarske komore.

Iako će sudije biti lekari, njih će obučavati Centar za medijaciju Ministarstva pravde. Za predsednika Vrhovnog suda časti izabran je doktor Slobodan Kovačević.

"U tom svetom odnosu lekara i pacijenta sudovi časti imaju osnovni zadatak da podignu nivo lekarske odgovornosti i poboljšaju odnos lekara i pacijenta i skinu neprijatni veo da se stalno govori o lekarskim greškama“, kaže on.

Sud časti prvog stepena moći će da preduzme trostepene mere protiv nesavesnih lekara. Prva mera je opomena, druga privremeno oduzimanje licence, a najstroža kazna biće trajno oduzimanje licence.

U Beogradu prvi posao za sud časti biće slučaj Anje Grahovac, koja je preminula nakon operacije katarakte u privatnoj klinici "Perfekta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: