Ne zna se termin sednice o budžetu

Predstavnici poslaničkih klubova u Skupštini Srbije nisu uspeli da se dogovore o terminu sednice na kojoj bi se raspravljalo o Predlogu budžeta za 2009. godinu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 08.12.2008.

00:34

Default images

Posle sastanka s predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović, šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić rekla je da ništa nije dogovoreno, a da je osnovni problem na koji način završiti tekuću sednicu na kojoj treba da se raspravlja o još 160 amandmana.

"Ako sednica bude prekinuta i budu povučeni svi amandmani sa tačke dnevnog reda, šta ćemo dobiti? Neće se izglasati produženje roka važnosti pasoša i povećanje depozita na 50.000 evra. A da li postoji opravdanje za tako nešto?", rekla je Grubješićeva.

Ona je rekla da parlament ne može da snosi odgovornost za činjenicu da je prekoračen rok za upućivanje budžeta u Skupštinu, ali da sada svi poslanici treba da ulože napor da ga usvoje do Nove godine.

Ona je kazala da na sastanku nije iznet predlog kako da se završi tekuća sednica.

"Srpska radikalna stranka želi da govori o svakom amandmanu po 15 minuta, i to je njihovo pravo, ali izračunajte 160 amandmana po 15 minuta, pa vidite kada ćemo završiti sednici i usvojiti budžet", rekla je Suzana Grubješić.

Šefica poslanika G17 plus je rekla da su pretstavnici ostalih stranaka opozicije kazali da su spremni za dogovor, ali da nije zakazan nastavak konsultacija.

Ona je, ipak, rekla da očekuje da će biti dovoljno dobre volje da se završi tekuća sednica, održi još jedna sednica o poverenju Vladi Srbije, a krajem nedelje ili za vikend počne rasprava o budžetu.

Podsetimo, u Skupštinu Srbije stigao je predlog budžeta za iduću godinu koji je Vlada u subotu usvojila s više od mesec dana zakašnjenja.

Pošto u parlamentu još nije završena rasprava o pravosudnim zakonima, predsednica Skupštine Slavica Đukić- Dejanović izjavila je za B92 da bi sednica na kojoj bi se budžet našao pred poslanicima mogla da počne najranije u petak ili idućeg ponedeljka.

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da su šefovi poslaničkih grupa na sastanku s predsednicom parlamenta večeras pokušali da se dogovore o tome kako da Skupština ispuni plan do kraja godine, odnosno završi sednicu koja je u toku i održi sednice na kojima bi se raspravljalo o poverenju vladi i o predlogu budžeta za 2009. "Pokušali smo da se dogovorimo na osnovu toga šta nam predstoji do kraja godine, kakav je plan koji moramo da ispunimo, napravimo neku dinamiku kako bi sve obaveze ispunili, a to su sednica o poverenju vladi, budžet i zakon koji prate budžet", rekla je Nada Kolundžija Tanjugu.

Prema njenim rečima, postojala je spremnost manje-više svih poslaničkih grupa da se postigne dogovor, napravi zajednička strategija i svi su, sem radikala, bili spremni da daju doprinos da se obaveze ispune u rokovima.

Ona je ponovila da je parlamentarna većina spremna da radi duže, iako su svi svesni da je to nepopularno, kako bi do četvrtka zvaršili sednicu koja je u toku.

Predsednica parlamenta je rekla da je za veliku knjigu, kako je nazvala predlog budžeta, bilo potrebno mnogo truda i rada, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju.

Predlog bužeta koji je dostavljen poslanicima odštampan je na 884 strane.

“Moj predlog će biti da se dogovorimo da efikasno radimo. Svakako ćemo uspeti, odnosno sigurno ćemo naći načina da usvojimo zakon o budžetu do kraja ove godine”, rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

“Formalno gledano, zakon će ići po hitnom postupku i on može, od momenta kada stigne u Skupštinu, da se zakaže već za 24 sata. Naravno, to bi bilo neozbiljno jer je potrebno da taj tekst, pre svega, poslanici vide i da korektno daju svoje primedbe”, navela je ona.

Kako se u Skupštini već nalazi inicijativa opozicije za izglasavanje nepoverenja Vladi, predsednica parlameta kaže da se o tome može raspravljati na istoj sednici na kojoj će se naći i predlog budžeta za 2009. godinu, ali može da ide i odvojeno.

“Imamo dve mogućnosti. Jedna je da pitanje poverenja Vladi i budžet budu na jednoj sednici, a druga je da to budu odvojene sednice. Moje mišljenje je da su to komplementarna pitanja i ne smeta da i jedna i druga tačka dnevnog reda budu na jednoj sednici, no o tome će odlučiti poslanici”, kaže Slavica Đukić-Dejanović.

“Moje je da pokušam da se dogovorim sa šefima poslaničkih grupa da radimo korektno, da u roku koji je, ipak, relativno pristojan, a to je do 30. decembra, svakako završimo budžet”, zaključila je ona.

Pajtić: Vojvodini više od 67 milijardi dinara

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je Tanjugu da će iz budžeta Srbije za 2009. godinu Vojvodini pripasti više od 67 milijardi dinara i naveo da je direktno iz budžeta namenjeno oko 35 milijardi dinara, a ostalo iz privatizacije NIS-a.

"Sa tim će biti značajno prevaziđena ustavna garancija da je pokrajinski budžet najmanje sedam odsto republičkog budžeta i da je najmanje tri odsto republičkog budžeta namenjeno za investicije u Pokrajini", kazao je Pajtić, posle otvaranja fabrike "Tera Prodakšn" u Inđiji.

Pajtić je rekao da je on takav dogovor postigao s premijerom Mirkom Cvetkovićem, odnosno da 90 odsto sredstava od prodaje kapitala NIS-a ili oko 360 miliona evra pripadne budžetu Vojvodine, jer energetski aranžman s Rusijom predviđa prihod od 400 miliona evra za kapital NIS-a.

Udruženje poreskih obveznika traži kontrolu

Udruženje poreskih obveznika Srbije insistiraće na hitnom uspostavljanju revizije i kontroli trošenja budžetskih sredstava, ali i na uvođenju niskih i jednostavnih poreza, zbog privlačenja investitora.

To je saopšteno na konferenciji za novinare tog Udruženja koje se po prvi put od svog osnivanja predstavilo javnosti.

Član predsedništva Udruženja Dragutin Zagorac ukazao je da je republički budžet sa više od mesec dana zakašnjenja usvojen na Vladi Srbije, kao i da se godinama unazad ne vrši revizija trošenja budžetskih sredstava.

"Mi još uvek ne znamo gde te pare idu i kako se dele", naveo je Zagorac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: