Srbija: Reakcije na odluku SB UN

Premijer Srbije Mirko Cvetković pozdravio je odluku Saveta bezbednosti da podrži plan o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 27.11.2008.

02:31

Default images

Cvetković očekuje da bi misija Euleks mogla da bude razmeštena već početkom decembra. On je naveo da izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna sadrži sve elemente za koje se i srpska strana zalagala: da misija Euleks bude razmeštena kao statusno neutralna, da ne realizuje plan Martija Ahtisarija i da se postigne saglasnost u Savetu bezbednosti po tom pitanju.

Državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović međutim ne očekuje da će raspoređivanje Euleksa u srpskim enklavama dogoditi odmah.

On je, gostujući u emisiji Kažiprst B92, ipak dodao da se nada da će Euleks uspeti da stabilizuje srpsku zajednicu na Kosovu, što UNMIK nije uspeo.

“Ne znamo kojom će se dinamikom Euleks raspoređivati jer 2. i 10. decembar nisu datumi koje sa sigurnošću možemo uzeti u obzir. Druga stvar je gde će se on raspređivati”, kaže Ivanović. On objašnjava da se Euleks neće odmah rasporediti u srpskim enklavama na Kosovu i podseća da srpska zajednica doživljava Euleks neprijateljski.

“Odluka Saveta bezbednosti ostavlja mogućnost da se Euleks rasporedi, ali je potrebno vreme da narod shvati da Euleks dolazi kao čisto tehnička misija, to jest da je moguće da se pojavi ako prihvati naša tri uslova”, rekao je on. Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković smatra da je reč o "velikoj pobedi Evropske unije". "Mislim da je i Amerika kao tradicionalni saveznik Evropske unije u nekim delovima popustila", kaže ona.

"S druge strane, mislim da je i Rusija zbog nekih ekonomskih, a u nekom delu i političkih odnosa sa EU revidirala svoje pozicije tako da je Savet bezbednosti izašao sa jedinstvenom porukom", rekla je Rada Trajković za agenciju Beta.

Ona je ocenila da je ovo "prilika da Beograd sa Albancima pokuša da dogovori nešto što bi podrazumevalo sprovođenje plana UN u šest tačaka".

Potpredsednik Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije Marko Jakšić rekao je da će ta institucija sledeće nedelje zauzeti stav prema raspoređivanju Euleksa.

"Tu ćemo svi Srbi, onako saborno, da se dogovorima šta nam valja činiti", rekao je Jakšić za agenciju Beta i dodao da odluka Saveta bezbednosti "sve više udaljava Kosovo od Srbije".

Reakcije funkcionera i stranaka

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je u odluci Saveta bezbednosti UN da podrži plan o rekonfiguraciji UNMIK-a na Kosovu za Srbiju najvažnije što misija Euleks deluje pod okriljem UN i da nema promene Rezolucije 1244.

"To znači da je Euleks statusno neutralna misija", ocenio je Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije.

"Takođe je važno da je prvi put posle dugog niza godina doneta odluka Saveta bezbednosti koja nije protivna državnim interesima Srbije, što je potvrđeno i činjenicom da su Albanci sa Kosova i Metohije bili protiv takve odluke", rekao je Dačić.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, iz iste stranke kao i Dačić, ocenila je da je odluka Saveta bezbednosti kao još jedan pozitivni diplomatski korak za Kosovo i zauzimanje bolje pregovaračke pozicije Srbije.

"Jednoglasno izglasavanje je još jedan pozitivan diplomatski korak za našu južnu pokrajinu, za građane Kosova i Metohije s obzirom da je odluka doneta u Savetu bezbednsoti i da je njome garantovana statusna neutralnost Euleksa", rekla je ona.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da je odluka SB UN o rekonfiguraciji UNMIK-a i raspoređivanju Euleksa na Kosovu ozbiljan pomak u obezbeđivanju sigurnosti Srba na Kosovu.

"Misija Euleks je statusno neutralna, poštuje Rezoluciju 1244 SB UN, a samim tim i teritorijalni integritet i suverenitet Srbije", izjavio je Marković.

On je naveo da je ovom odlukom "definitivno stavljen 'ad akta' plan Martija Ahtisarija."

"Očekujemo da Euleks unapredi rad pravosuđa na Kosovu i Metohiji i obezbedi slobodu kretanja Srbima u pokrajini, osigura povratak uzurpirane imovine i doprinese povratku više od 200 hiljada raseljenih", rekao je on.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan ocenjuje usvajanje izveštaja Ban Ki Muna kao veliku pobedu srpske diplomatije, ali i međunarodnog prava, s obzirom na to da će misija Euleks delovati pod okriljem UN i striktno poštovati Rezoluciju 1244 koja predstavlja garanciju teritorijalnog suvereniteta Srbije.

"Očigledno je da diplomatska i pravna bitka koju Srbija vodi za Kosovo ima sve veći broj saveznika i daje sve veće rezultate, i prvi put se dogodilo da uprkos protivljenjima Prištine bude donesena odluka koja je u skladu sa interesima Srbije", rekla je Trivanova.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović pozdravio je usvajanje izveštaja, navodeći da je njegova stranka od samog početka bila za razmeštanje misije EU na Kosovu.

"Ovu odluku shvatamo kao potvrdu ispravnosti naše politike i uvereni smo da će se u budućnosti otvoriti više prostora za naše ideje", izjavio je Jovanović.

DSS, SRS protiv, SNS neodređeno

Predsednik Demokratske stanke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da se predsedničkim saopštenjem Saveta bezbednosti o misiji Euleks dovodi u pitanje Rezolucija 1244, kojom je čvrsto zagarantovan teritorijalni integritet i suverentitet Srbije.

"Izjavom da je misija Euleks statusno neutralna se zapravo potvrđuje da se ona suštinski razlikuje od misije UNMIK-a. Dakle, misija UNMIK-a iz Rezolucije 1244 je bila statusno određena, bila je angažovana, čuvala je i garantovala teritorijalni integritet Srbije", rekao je Koštunica.

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić odluku Saveta bezbednosti ocenjuje kao suprotnu interesima Srbije i Srba u pokrajini. Samardžić je rekao da odluka SB UN "znači da se Srbija odrekla prava koje ima po međunarodnim dokumentima".

Srpska napredna stranka zatražila je da se hitno zakaže sednica Skupštine Srbije na kojoj bi se razmatrala odluka Saveta bezbednosti UN o rekonfiguraciji UNMIK na Kosovu.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da svi poslanici i građani Srbije moraju da budu upoznati sa sadržinom pregovora Beograda i UN koji su "vođeni iza zatvorenih vrata" i o kojima "javnost ne zna ništa".

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da je usvajanje izveštaja "velika prevara" za Srbiju. Todorović je rekao da je izveštaj Bana "scenario" koji su pripemile SAD i EU, a misija Euleks - deo plana Martija Ahtisarija i njen cilj je sprovođenje tog plana.

Srbija prihvatanjem izveštaja Ban Ki Muna, smatra Todorović, na posredan način priznaje nezavisnost Kosova.

Ka miru i stabilnosti

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda navodi da odluka Saveta bezbednosti UN predstavlja i važan kriterijum želje međunarodne zajednice za mirnim rešavanjem izazova proglašenja nezavisnosti Kosova.

"To je važan kriterijum za dalji integracioni proces ka EU, ka kandidaturi Srbije u skorijoj budućnosti i njenoj želji da bude činilac i tvorac mira i stabilnosti i lider u regionu", rekao je Vejvoda.

Član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić smatra da će odluka SB doprineti miru i stabilnosti, ne samo na Kosovu, već i u čitavom regionu.

"Ova odluka Saveta bezbednosti omogućava da se u narednom periodu učine novi napori da bi se normalizovao život i bezbednost Srba na Kosovu, kao i drugih njenih građana", rekao je Lazić.

Pragmatično, važno za region, protiv podele...

Premijer Danske Andreas Fog Rasmunsen pohvalio je pragmatičan i konstruktivan pristup Srbije o razmeštanju Euleksa na Kosovu.

Posle razgovora sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, Rasmunsen je rekao da će takav konstruktivan pristup olkašati put Srbije ka Briselu i dodao da Danska podržava evropsku orijentacuju srpskih vlasti.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas ocenio je danas da odluka Saveta bezbednosti da podrži plan generalnog sekretara UN za preoblikovanje civilne misije na Kosovu i Metohiji i raspoređivanje Euleksa predstavlja "veoma važan korak napred za region".

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort kaže da je sinoćnja diskusija Saveta bezbednosti UN otvorila put raposređivanju Euleksa na Kosovu, što će, kako je dodao, koristiti svim stanovnicima Kosova.

"Velika Britanija je, kao stalna članica Saveta bezbednosti, sa zadovoljstvom dočekala izveštaj generalnog sekretara UN. Rezultati sinoćnje diskusije na sednici SB otvorili su put raspoređivanje misije EU za vladavinu prava, širom Kosova, uz podršku i Beograda i Prištine", ocenio je ambasador.

Pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Danijel Frid izjavio je da odluka Saveta bezbednosti UN o rezmeštanju Euleksa na čitavom Kosovu predstavlja "udarac za sve koji su želeli podelu" pokrajine.

Frid je, posle zasedanja UN, rekao za Bi-Bi-Si na albanskom jeziku da odluka Saveta bezbednosti o razmeštanju Euleksa na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije predstavlja korak ka konsolidaciji jedinstvenog Kosova.

“Euleks će delovati na osnovu Rezolucije 1244, koja je nepristrasna prema statusu, ali efekat uspostavljanja misije biće konsolidacija kosovskih institucija”, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: