Odluke srpske skupštine Prištine

Odbornici srpske skupštine opštine Priština, na sednici održanoj u Gračanici, smenili su direktore i članove upravnih odbora prištinskih javnih preduzeća.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 19.11.2008.

00:24

Default images

Na predlog odborničke većine, koju čine predstavnici Srpske radikalne stranke i Grupe građana "Vidovdan", svi predloženi kandidati imenovani su na nove direktorske funkcije. Od 12 novih direktora, dvojica će biti na čelu institucija koje ne rade od 1999. godine - Kulturno-prosvetne zajednice i Preduzeća za prikazivanje i distribuciju filmova.

Imenovani su direktori i članovi upravnih odbora komunalnih preduzeća, Doma kulture u Gračanici, Fonda za izgradnju stanova solidarnosti, Biblioteke, Kulturno-prosvetne zajednice, Preduzeća za prikazivanje i distribiciju filmova.

Predstavnici opozicije najviše primedaba imali su na neiskustvo i neodgovarajuću stručnu spremu kandidata za čelnike javnih preduzeća.

Jučerašnja smena direktora javnih preduzeća u opštini Priština naišla je na negodovanje, pa su neki od smenjenih direktora najavili štrajk i odbijanje predaje dužnosti.

Na sednici Skupštine grada, koja ima 47 odbornika, prisustvovalo je njih 39, a odluke su donošene većinom glasova predstavnika SRS-a i grupe građana "Vidovdan".

Štrajk zbog smena

Većina radnika javnih preduzeća i ustanova u Gračanici obustavila je danas rad, nezadovoljni odlukom srpske Skupštine grada Prištine kojom su smenjeni direktori tih ustanova.

Dosadašnji direktor Doma kulture u Gračanici Srećko Todorović izjavio je da su radnici nezadovoljni jučerašnjom "nelegalnom i nezakonitom" smenom direktora javnih preduzeća na teritoriji opštine Priština stupili u štrajk.

Todorović je ocenio da je većina predloženih direktora i članova upravnih odbora bez adekvatne stručne spreme i radnog iskustva.

Prema njegovim rečima, sa dolaskom takvih kadrova postojeće srpske institucije koje su do sada nešto i radile ugasiti i nestati, zbog toga tražimo, od ministarstva za Kosovo da razreši ovu situaciju i poništi nelegalne odluke Skupšitne grada Priština.

Skupština nije ispoštovala proceduru, rekao je Todorović i naveo da je situacija simptomatična, jer su odbornici - koje čine članovi Srpske radiklane stranke i grupe građana Vidovdan - za nove direktore imenovali savetnike u vladi Hašima Tačija i radnike albanske Opštine Prištna, a u upravne odbore članove najuže familije.

Predsednik Skupštine grada Priština Radovan Nicić potvrdio je da je u toku štrajk radnika pojedinih JP i dodao da skupštinska služba priprema rešenja o smeni i imenovanju direktora koji će se u toku dana uručiti novim i starim direktorima.

Ničić koji je i predsednik Skupštine zajednice opština AP Kosova i Metohije, je dodao da je naložena blokada javnih preduzeća i ustanova kako ne bi došlo do eventualne zloupotrebe.

U Gračanici, prvog dana štrajka vidljive su gomile smeća, jer su radnici JKP Komunalac odbili da čiste ulice i prazne kontejnere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: