Izigrane štediše i vanredno stanje

Kolumbija je proglasila vanredno stanje zbog talasa nasilja koje je zahvatilo zemlju posle propasti piramidalnih banaka.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 18.11.2008.

02:31

Default images

Propast piramidalnih banaka u Kolumbiji i nelegalnih finansijskih ustanova koje su obećavale mesečnu kamatu i do 150 odsto, pokrenuo je spiralu nasilja, a za sada su dve osobe izgubile život. Policija je za sada uspela da pronađe samo 16 miliona dolara u jednoj od agencija, ali su besne štediše potom zapalile kancelarije i napale zaposlene u tom fondu.

Zvaničnici vlade su obećali da će isplatiti najsiromašnije štediše. "Vlada mora da pronađe način da nadoknadi uloge svim siromašnim Kolumbijcima. To je bila fantazija koja je uništila mnoge ljude", izjavio je kolumbijski predsednik Alvaro Uribe.

Vlada je, takođe, poslala policiju da zatvori sve firme za koje se sumnja da su učestvovali u piramidalnim poslovima.

Uvođenjem vanrednih mera, vlasnicima banaka prete zatvorske kazne i do 20 godina, a gradonačelnici i guverneri su dobili dozvolu da zatvaraju piramidalne banke. Vanredne mere će trajati 30 dana, a postoji mogućnost da budu produžene za još 30.

"Kao što sam vam rekao, uveli smo vanredne mere. Građani bi trebalo da shvate da vlada želi da ih zaštiti", poručio je kolumbijski ministar unutrašnjih poslova Fabio Valensija.

Najpoznatija prevara sa piramidalnim bankama dogodila se 1997. godine u Albaniji, kada je od stanovništva pokradeno dve milijarde dolara. U talasu nasilja koji je tada usledio, život je izgubilo 3.000 ljudi, zbog čega su morale da intervenišu evropske vojne snage predvođene Italijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: