Dačić: Prvi korak ka koaliciji

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da je napravljen prvi korak ka koaliciji sa DSS-NS i SRS-om i da SPS neće u isto vreme pregovarati sa više političkih opcija.

Izvor: B92, Beta

Petak, 16.05.2008.

08:50

Default images

Dačić, koji boravi u Moskvi, naveo je da je sa predstavnicima DSS-NS i Srpske radikalne stranke postignut načelni dogovor o principima i načelima na osnovu kojih će se ići dalje ka formiranju koalicije. Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je da će se ići u pregovore i sa DS-om, "ako pregovori sa SRS-om i DSS-om propadnu".

Ivica Dačić je izjavio da razgovori sa Demokratskom strankom Srbije traju, a na novinarsko pitanje da li isključuje pregovore sa demokratama o formiranju vlade, odgovorio je: "Ne možemo u isto vreme razgovarati sa više političkih opcija u Srbiji". Predsednik SPS-a je rekao da će "koalicija biti formirana kada se potpiše koalicioni ugovor", a da je "napravljen prvi korak".

"Mi smo se dogovorili o načelima na osnovu kojih može biti formirana buduća vlada Republike Srbije sa DSS i očekujemo da se ti razgovori nastave", rekao je on, navodeći da se nastavljaju kontakti na nivou radnih grupa koje treba da pripreme koalicioni sporazum.

Govoreći o sastanku u Moskvi sa predsednikom Saveta federacije (gornjeg doma ruskog parlamenta) i partije Pravedna Rusija, Sergejom Mironovom, Dačić je rekao da tema "nije bila politička situacija u Srbiji, u smislu ko će formirati Vladu Srbije".

"Rusiju interesuje hoće li Srbija i dalje ostati principijelna u odbrani i očuvanju Kosova i Metohije", rekao je lider SPS-a.

"Mislim da mogu sa sigurnošću da kažem da će to i dalje biti politika Srbije", rekao je Dačić.

Papandreu: SPS može da računa na prijem

Predsednik Socijalističke internacionale i lider grčkih socijalista Jorgos Papandreu poručio je SPS-u da, ukoliko uđe u vladu koja bi Srbiju povela ka Evropi, može da računa na prijem u Socijalističku internacionalu. U intervjuu za Bi-Bi-Si, on je rekao da posle izbora u Srbiji čitav Balkan ima priliku da ubrzano krene ka Evropskoj uniji i da ta prilika, kako kaže, "ne sme da bude propuštena".

Za Srbiju Evropska unija znači investicije, nova radna mesta i stabilnost, objasnio je Papandreu.

"Mislim da je pred Srbijom vrlo jasan i, rekao bih, istorijski izbor. Srbija sada ima šansu da ubrzano krene ka Evropskoj uniji - nadam se da bi čak mogla u narednih godinu dana da formalno stekne status kandidata za ulazak u EU. Mislim da snage koje veruju u evropske integracije sada imaju istorijsku šansu, i nadam se da će Socijalistička partija napraviti taj korak, jer bi to značilo da je ona krenula u novom pravcu, da nam je krenula u susret", smatra Papandreu.

On objašnjava da se može razgovarati o prijemu SPS-a u Socijalističku internacionalu.

"Naravno, ako bi mi to predložio predsednik Tadić, ja bih bio spreman da se sastanem sa gospodinom Dačićem i da sa njim razgovaram o izgledima da njegova stranka postane deo Socijalističke internacionale - posle određenih reformi", rekao je Papandreu.

Marković: Razgovaraćemo i sa DS-om

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da su dosadašnji razgovori SPS-PUPS-JS sa SRS-om i DSS-om tek početak i da dogovoreni principi ne znače još ništa.

"Dosadašnji razgovori su početak. Ovo ne znači ništa, ovo je šest principa koje su imale sve političke partije osim Čedomira Jovanovića i Rize Halimija", rekao je Marković.

On je rekao da danas neće biti razgovora o kolicijama sa Srpskom radikalnom strankom i Demokratskom strankom Srbije, i da ne zna kada će biti nastavljeni. Na pitanje da li će razgovarati i sa Demokratskom strankom, Marković je kazao da "hoće ako pregovori sa SRS-om i DSS-om propadnu".

"Razgovaraćemo i sa DS-om, nećemo da dozvolimo da Srbija stane i da stane život u Srbiji", rekao je Marković.
Dragan Markoviæ (FoNet, arhiva)
Predsednik JS-a je rekao da je protiv toga da se poništava potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Marković je to rekao komentarišući izjavu lidera Nove Srbije Velimira Ilića da je on samo protiv toga da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju poništi na prvoj sednici Skupštine.

"Ja sam protiv poništavanja SSP-a, a isto tako sam za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije jer to piše u Rezoluciji 1244. U SSP-u postoji član 135 koji govori o poštovanju Rezolucije 1244, i to je završena priča", naveo je Marković.

Podsetimo, lider Nove Srbije Velimir Ilić najavio je da će buduću vladu činiti narodnjačka koalicija sa radikalima i SPS-om iako dogovor sa koalicijom oko SPS-a još nije postignut.

Na pitanje kako će prevazići razliku u stavovima sa članom koalicije SPS-PUPS-JS Draganom Markovićem Palmom, koji je za potpisivanje SSP-a sa EU, dok su narodnjačka koalicija i SRS protiv, Ilić je odgovorio da lider Jedinstvene Srbije samo insistira da se sporazum ne poništi odmah na prvoj sednici Skupštine Srbije.

Izjavu lidera Nove Srbije možete pročitati u posebnoj vesti..

"Rusiju interesuju odnosi Srbije sa Evropom"

Mada je Dačić, kako je sam izjavio, u Moskvi vodio razgovore samo o očuvanju Kosova i Metohije, Rusiju i te kako zanima rasplet formiranja vlade.

Urednik lista Komersant Genadij Sisojev kaže da je za Ruse najvažniji ekonomski interes, i to pre svega primena energetskog sporazuma o izgradnji gasovoda kroz Srbiju.

"Znači, Rusija je jako svesna da ako radikali dođu na vlast, to će izazvati komplikacije između Srbije i Evrope. A taj krak gasovoda ne završava se u Srbiji, on treba da ide dalje prema Evropi. Ciljevi koje ima ruski Gasprom na realizaciji ovog sporazuma zavise od odnosa koji će Srbija imati ne samo sa Rusijom, nego i sa Evropom", navodi Genadij Sisojev.

On je ukazao da i na Balkanu i u Evropi zahtevaju, u najmanju ruku, normalne odnose između Srbije i ostalih evropskih država.

Iako su se pojavile spekulacije da bi Ivica Dačić u Moskvi mogao da se sastane i sa Mirom Marković, domaći i ruski analitičari smatraju da je to malo verovatno, jer njih dvoje nikada nisu imali dobre odnose.

Lazić: Za svet može SPS uz DS

Svet ne bi bio oduševljen ulaskom Socijalističke partije Srbije u novu vladu, ali bi bio spreman da otvori vrata saradnje ako bi u toj vladi sedela i Demokratska stranka, smatra član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Dušan Lazić.

"Zapad ne bi bio oduševljen zbog prošlosti SPS-a i njenog lidera Slobodana Miloševića. Međutim, svesni su da bi u toj vladi ključnu ulogu imao DS, što znači da će ta koalicija omogućiti reforme i proevropsko opredeljenje zemlje", rekao je Lazić agenciji Beta.

Zapadne zemlje, kaže Lazić, znaju kako su "karte raspoređene", pa ne bi imale primedbu na formiranje koalicije demokrata i socijalista, jer bi to zemlji moglo da donese stabilnost i uspešno funkcionisanje na međunarodnom planu, što znači i bolji životni standard građana i više investicija.

Sa druge strane, vlada radikala, narodnjačke koalicije i socijalista, izazvala bi dosta problema u odnosima Srbije i Zapada, naveo je Lazić, koji je i bivši otpravnik spoljnih poslova Jugoslavije u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

167 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: