Kosovo i sporni regioni

Abhazija i Južna Osetija najavljuju da će uskoro zatražiti od Rusije da prizna njihovu nezavisnost.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2008.

17:37

Default images

Lideri otcepljenih gruzijskih republika Abhazije i Južne Osetije, Sergej Bagapš i Eduard Kakojti, najavili su danas na konferenciji za novinare u Moskvi da će se uskoro obratiti Rusiji sa molbom za priznanje nezavisnosti.

Kakojti je povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova rekao da je to "ozbiljan presedan, koji će (Južnu Osetiju, Abhaziju i Pridnjestrovlje) podstaći ka odlučnijim akcijama", a prema rečima Bagapša, posle eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova, te tri nepriznate republike na postsovjetskom tlu nastaviće put ka nezavisnosti.

Bagapš nije isključio mogućnost recipročnog priznanja Kosova.

"Ako Kosovo prizna nezavisnost naše republike i mi ćemo se odrediti u tom pitanju", rekao je lider Abhazije.

On je dodao da će se Abhazija, pre svega, ponovo obratiti međunarodnoj zajednici da bi još jednom "dokazala svoje pravo na nezavisnost", a "u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN na planu samoopredeljenja".

"Mi smo naš izbor napravili pre 17 godina proglasivši nezavisnost i sa tog puta nećemo skrenuti", rekao je on.

Kakojti je najavio da će Južna Osetija do kraja ovog meseca obratiti za priznanje nezavisnosti rukovodstvu i skupštini Rusije, zemljama Zajednice Nezavisnih Država i Savetu bezbednosti UN.

"Pripremamo sve neophodne dokumente i već do kraja februara oni će biti upućeni i objavljeni", rekao je on dodajući da je ta pozicija usaglašena sa Abhazijom i Pridnjestrovljem.

"Sve naše aktivnosti usaglašavamo i na putu priznanja nezavisnosti naše zemlje delujemo jedinstveno", rekao je lider Južne Osetije.

Kakojti je ponovio da Južna Osetija i Abhazija imaju više političko-pravnih i istorijskih osnova za nezavisnost od Kosova.

U glavnom gradu Pridnjestrovlja, Tiraspolju, predsednik skupštine Jevgenij Ševčuk rekao je da će proglašenje nezavisnosti Kosova "biti ozbiljan ispit za UN" i osnov za reviziju niza sistemskih argumenata, položenih u sistemu međunarodnih odnosa.

Prema njegovim rečima, priznanje Kosova donelo bi novi pristup, koji treba da bude primenjiv u celom svetu.

"Pojavljivanje nove formule ostvaranja volje građana za samostalnošću i formiranja posebne države biće pažljivo analizirano ne samo u zemljama koje priznaju Kosovo, nego i u državama sa nerešenim konfliktima", rekao je Ševčuk.

Mađari u Rumuniji: Priznajte Kosovo

Predsednik Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji (UDMR) Bela Marko izjavio je danas da bi Rumunija trebalo što pre da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Proglašenje nezavisnosti Kosova je prirodna posledica promena na Balkanu. Ovaj događaj ne bi trebalo da je iznenađenje. Ne bi trebalo da se okleva i Rumunija bi trebalo da što je moguće pre prizna novu nezavisnu državu", izjavio je lider mađarske zajednice u Rumuniji.

Marko je na konferenciji za novinare rekao da ne postoji analogija između situacije u Rumuniji i rešenja za Kosovo, osim činjenice da je situacija u regionu presedan, s obzirom na učešće EU u traženju rešenja za međuetničke sukobe, prenela je rumunska agencija Rompres.

UDMR je vodila kampanju tražeći samoupravu za mađarsku manjinu u Rumuniji.

Ministar spoljnih poslova Adrijan Čorojanu rekao je juče da "rumunski stav o nezavisnosti Kosova ostaje isti", podsećajući da je stav Bukurešta, koji se protivi nezavisnosti, "dobro poznat međunarodnoj zajednici".

Lider rumunske Socijaldemokratske stranke i bivši ministar spoljnih poslova Mirčea Džoana istakao je juče da je odluka Rumunije da ne prizna nezavisnost Kosova mudra i da odražava interese Bukurešta u regionu.

"Rumunija ne priznaje nezavisnost Kosova zbog toga što nema međunarodnih pravnih osnova za priznavanje pokrajine kao nezavisne države, ali to znači i da naše prisustvo na Kosovu nema međunarodnu pravnu osnovu" rekao je Džoana, kritikujući odluku vlade da učestvuje u misiji Evropske unije na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: