Pakistan isključen iz Komonvelta

Komonvelt je odlučio da suspenduje članstvo Pakistana u toj organizaciji.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 23.11.2007.

09:17

Default images

U obrazloženju organizacije koja okuplja bivše britanske kolonije navodi se da Vlada Pakistana nije ispunila uslove koji su postavljeni polovinom meseca. Istovremeno, partija bivšeg premijera Pakistana Navaza Šarifa najavila je da će on ponovo pokušati da se iz egzila vrati u zemlju.

Predsedniku Paksitana Pervezu Mušarafu u četvrtak je istekao rok koji mu je postavio Komonvelt. On je trebalo da ukine vanredno stanje i skine uniformu, tj. prestane da bude i vojni i politički vođa zemlje. Ništa od toga nije se desilo. Komonvelt je posle duge rasprave odlučio da Pakistanu makar za neko vreme nije mesto u toj organizaciji. Ministar inostranih poslova Velike Britanije saglasan je sa odlukom Komonvelta.

Dejvid Miliband kaže da Pakistan trenutno ne ispunjava uslove za članstvo u Komonveltu, a to su demokratija, vladavina prava i poštovanje političke opozicije. "Zbog toga je odlučeno da Pakistan bude suspendovan sve dok ne ispuni te osnovne kriterijume. Sve to je, prema našem mišljenju, od ključnog značaja i za demokratiju i za stabilnost Pakistana", kaže Miliband.

Pakistan je saopštio da je odluka Komonvelta neopravdana i upozorio da će razmotriti saradnju s tom organizacijom.

Koliko je Mušaraf u stanju da toleriše opoziciju i njene lidere pokazaće se, prema najavama, vrlo skoro. Lider opozicione partije i bivši premijer Navaz Šarif planira da se iz egzila u Saudijskoj Arabiji vrati u zemlju.

Šarif je pobegao iz zemlje posle vojnog puča 1999, posle kog je Mušaraf postao predsednik. I tada je Pakistan suspendovan iz članstva u Komonveltu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: