Četvrtak, 19.07.2007.

13:50

U Beogradu do 13 sati 25 požara

U Beogradu je samo o 13 sati izbilo je 25 požara, u kojima nije bilo žrtava, a uzrok je visoka temperatura. Požar i kod Pirota.

Izvor: Beta

Default images

Načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije Predrag Marić kaže da je u poslednja tri dana, kada je spoljna temperatura prelazila 35 stepeni, u Beogradu bilo 90 požara, što je znatno više nego kada je temperatura oko 30 stepeni. On je rekao da je u toku gašenje devet požara, od kojih nijedan "nije dramatičan".

Prema njegovim rečima, požari izbijaju na trafo-stanicama usled preopterećenja mreže i pregrejanosti.

Marić je dodao i da su na teritoriji Srbije izbila i četiri šumska požara, koji su pod kontrolom, u okolini Bora, Blaca i Preševa.

"Posle 2000. godine, u kojoj je bilo mnogo požara, ova godina će takođe biti upamćena po njima", dodao je on. Marić je naglasio da je od početka godine u Beogradu bio 12.771 požar, a na teritoriji Srbije 840 šumskih požara.

Požar na Staroj planini

Požar je izbio danas po podne na Staroj planini iznad sela Krupac, kod Pirota.

U vatrogasnoj službi kažu da, prema prvim procenama, gori više od sto hektara šume i niskog rastinja, ali da zbog nepristupačnog terena vatrogasci nisu u mogućnosti da požar gase vatrogasnim kolima. Kako je rečeno, naseljena mesta u podnožju Stare planine za sada nisu ugrožena.

Na terenu je šest vatrogasaca koji sa manjim terenskim vozilima i opremom za gašenje požara pokušavaju da lokalizuju vatru. Uzrok požara je još nepoznat.

Prema rečima vatrogasaca, jedan od uzroka je svakako i temepratura vazduha koja je danas u pirotskoj kotlini bila 42 stepena Celzijusa.

Samo u toku današnjeg dana na području Pirotskog okruga registrovano je desetak manjih požara.

Požari širom Grčke, vanredno stanje u Korintu

Vanredno stanje je zbog velikog požara proglašeno u Korintu i okolini, dok požari izazvani vrućinom besne i drugde širom Grčke.

Višednevni požar u okolini Korinta gori danima, a popodne je bio van kontrole uništavajući stotine hektara šume i poljoprivrednih kultura.

Zbog požara je zatvoren put Korint-Tripoli, a na severu Peloponeza nestala je struja.

Evakuisano je 350 dece iz jednog kampa, stanovništvo jednog obližnjeg sela i jedan manastir.

Veliki požar je i na severnoj obali Korintskog kanala kod grada Nafpaktosa, kao i na ostrvu Kefaloniji gde su ugrožene i kuće.

Stanovništvo tri sela je evakuisano i sa severnog Peloponeza gde je požar izbio uz sam autoput Atina Patra.

Požar je i u šumi kod Kastorije, na krajnjem severu Grčke, gde je gašenje otežano time što je u tom kraju ima minskih polja.

Poljski požar je i kod Soluna gde je uhapšen bračni par poljoprivrednika koji su ga izazvali paleći korov.

Po podacima Vatrogasne službe Grčke, samo za poslednja dva dana izgorelo je oko 300 hektara šume i poljoprivrednih kultura. Od početka jula registrovana su 1.542 požara, skoro tri puta više nego u isto doba lane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: