"Srbija podržava celovitost BiH"

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić danas počinje posetu Bosni i Hercegovini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2007.

10:47

Default images

Dulić je uoči posete za Dnevni avaz ocenio da odnosi BiH i Srbije idu uzlaznom putanjom, da bolna bliska prošlost ne treba da bude zaboravljena, ali da ne sme biti prepreka jačanju odnosa.

"Prostora za napredak ima napretek i na nama koji vodimo države je da te šanse iskoristimo. Bliska prošlost, koja je bila jako bolna, ne treba biti zaboravljena, ali ne sme biti ni prepreka daljem jačanju odnosa", kaže on.

"Previše nas toga vezuje: jezik, kultura, istorija, ekonomija i možda iznad svega zajednička evropska budućnost", kazao je on.

Na pitanje da li Srbija ima teritorijalnih pretenzija prema BiH, Dulić je ponovio da Srbija podržava celovitost BiH i Dejtonski sporazum.

Jedno od pitanja lista odnosilo se na postojanje Sporazuma o specijalnim odnosima  Republike Srpske i Republike Srbije i zašto Beograd takav sporazum nema sa državom BiH.

"Treba da razdvojimo te dve stvari. Srbija ima dobre susedske odnose s državom BiH, iako oni mogu i moraju biti još bolji. Istovremeno, Dejtonski sporazum omogućava entitetima unutar BiH da održavaju specijalne veze s drugim državama", kaže on.

"Treba biti jasan: Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije ni u kom slučaju nije okrenut protiv celovitosti BiH. Nikada nećemo raditi nešto što je u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom", rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: