KUK: POSLE SUDJENJA U BEOGRADU, MILOSEVIC MORA U HAG

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2001.

21:33

Default images
Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Robin Kuk, razgovarao je u Beogradu sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Kostunicom i sefom diplomatije Goranom Svilanovicem, a tokom popodneva i sa podpredsednikom Savezne Vlade Miroljubom Labusom. Kako prenosi Radio B92, nakon sastanka, ministar Svilanovic je rekao da se govorilo o temama koje se odnose na zemlju i region, posebno o implementaciji Covicevog plana na jugu Srbije i izgradnji pravne drzave u cemu Jugoslavija ocekuje veliku pomoc, kako Britanije, tako i cele Evropske Unije. "Najvise vremena smo iskoristili u razgovoru koji se odnosio na posebnu poziciju Velike Britanije, kao jednog od najvecih, ako ne i najveceg kreditora SRJ, i o nasem nastojanju da u narednih nekoliko meseci zapocnemo pregovore o regulisanju tog statusa u Svetskoj banci, a tome je prethodio dogovor o dugovima SRJ", rekao je Svilanovic.

"Dosao sam u Beograd kao partner, prijatelj koji zeli da pomogne", bile su reci kojima se novinarima obratio Robin Kuk. On je pozdravio plan za resenje krize na jugu Srbije, podvukavsi da nasiljem nece biti promena granica u regionu. Kuk je pozdravio hapsenje Slobodana Milosevica. “Moram nedvosmisleno da naglasim da ce medjunarodna zajednica biti u potpunosti zadovoljna ovim procesom tek kada gospodin Milosevic pred Haskim tribunalom bude odgovarao za zlocine koje je pocinio, ili koji su pocinjeni u njegovo ime u Bosni, na Kosovu i drugde, ali potpuno razumem vaznost sudjenja gospodinu Milosevicu za zlocine koje je pocinio nad srpskim narodom. Ni na koji nacin ne zelim da se mesam u taj proces koji je vazan da bi se u Srbiji zadovoljila pravda zbog nacina na koji je Milosevic unistio ekonomiju i zloupotrebljavao svoj polozaj. Kada taj proces bude zavrsen, on mora da izadje na sudjenje za zlocine nad drugim narodima”, istakao je Kuk.

Upitan da li izrucenje Milosevica u Hag treba da bude povezano sa pruzanjem ekonomske pomoci SRJ, Kuk je odgovorio da veruje da donatorska konferencija za Jugoslaviju treba da bude odrzana i da se pomogne proces obnove, ali je dodao i da SRJ treba da vodi racuna o ispunjavanju medjunarodnih obaveza.

Nakon ovih reci, Goran Svilanovic je istakao da je pravna procedura tek pocela. "Mislim da treba da dozvolimo nasim organima da je zavrse. Ne mislim da bi pomoc za Jugoslaviju i donatorsku konferenciju trebalo direktno vezivati za moguce izrucivanje gospodina Milosevica Haskom tribunalu, ali mi ne zaboravljamo nase medjunarodne obaveze, koje ukljucuju i punu saradnju s Haskim tribunalom. Mislim da smo do sada uradili dosta i da bi trebalo da nastavimo s veoma dobrom saradnjom s Haskim tribunalom, posebno kad savezna vlada i parlament usvoje zakon o saradnji", rekao je Goran Svilanovic.

Obracanje novinarima Robin Kuk je zavrsio recima da se ne oseca nimalo neprijatno u zemlji koja je bombardovana i zbog njegovog zalaganja, ponovivsi da smatra da je NATO intervencija bila neophodna, i da je za nju kriv Slobodan Milosevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: