MILOSEVIC IZJAVIO DA GA ZIVOG NECE ODVESTI U ZATVOR

Izvor: B92

Subota, 31.03.2001.

12:19

Default images
Ministar unutrasnjih poslova Srbije Dusan Mihajlovic izjavio je u subotu ujutro, na vanrednoj konferenciji za novinare da MUP ne hapsi Slobodana Milosevica radi isporuke Haskom tribunalu vec radi predaje istraznom sudiji zbog krivicne prijave za krivicno delo po domacem zakonodavstvu.

Mihajlovic je izjavio da “je uprava Kriminalisticke policije podnela krivicnu prijavu protiv Slobodana Milosevica jednog broja drugih lica za vise krivicnih dela, po nasem zakonodavstvu, okruznom javnom tuziocu koji je tu prijavu prihvatio i mi smo pokusali da Milosevica privedemo". "Posle vise pokusaja ovlascenog sluzbenog lica da udje u objekat, angazovana je specijalna jedinica MUP Srbije. Prilikom njenog ulaska u dvoriste objekta, na njih je pucano iz zgrade u kojoj boravi Milosevic. Dva pripadnika MUP zadobila su prostrelne rane ruku i zbrinuti su na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Lakse je povredjen i jedan fotoreporter. Prilikom ulaska u objekat policija nije koristila bojevu municiju, a suocena s vatrom iz rezidencije, ona je prekinula akciju, jer je alternaiva bila da primenimo silu koja bi dovela do zrtava. Rukovodilac ove akcije MUP je sam otisao u rezidenciju i sreo se s Milosevicem i objasnio mu sta mu je zadatak. Milosevic je tom prilikom izjavio da ga zivog nece odvesti u zatvor. U rezidenciji je primeceno vise naoruzanih ljudi kkjima rukovodi Sinisa Vucinic, predsednik Radikalne stranke levice, koji je u pijanom stanju, a poseduje vise komada naoruzanja, izmedju ostalog i bombe. Svi radnici obezbedjenja izvuceni su iz objekta, bez ijednog koji je ostao uz Milosevica. Lica koja su ostala u rezidenciji su aktivisti SPS ili JUL. Milosevic ce biti uhapsen onog trenutka kada ovlasceno lice bude procenilo da je moguce izvesti akciju hapsenja, a oni za to imaju ovlascenje MUP. Svesni smo da postoje rizici za sve ucesnike ove akcije, imajuci u vidu agresivnost koja je ispoljena, alkoholisano stanje Vucinica i upotrebu vatrenog oruzja. Imamo nepotvrdjenu informaciju da jedan broj politicara razgovara o nacinima da se izbegne intervencija policije uz upotrebu sile i da se problem resi na miran nacin", rekao je Mihajlovic na konferenciji za novinare, prenosi BK Televizija, javlja B92.

Mihajlovic je dodao da policija iz bezbednosnih razloga udaljava gradjane od Miloseviceve rezidencije i da ce zbog toga blokirati krajeve oko nje i propustati samo sluzbena vozila i stanare. “Prema gradjanima nije i nece biti upotrebljavana sila”, naglasio je Mihajlovic, javlja Srna.

Mihajlovic je potvrdio da je bilo problema s Vojskom Jugoslavije prilikom pokusaja pripadnika MUP da privedu Milosevica. Prema Mihajlovicevim recima, pripadnici VJ koji cuvaju rezidenciju predsednika SRJ, u kojoj se Milosevic nalazi, nisu imali obavezu da pomazu prilikom njegovog privodjenja, vec da puste policajce unutra. Medjutim, dodao je Mihajlovic, pukovnik Cosic onemogucio je pripadnike MUP da izvrse zadatak, sto se moze nazvati opstrukcijom. "Nacelnik Generalstaba VJ Nebojsa Pavkovic nije imao obavezu da pomaze u hapsenju, ali VJ nije omogucila da zamenimo ljude u objektu i omogucila je Milosevicu privatno obezbedjenje od onih pripadnika MUP koji odlukom Ministarstva nisu hteli da predju na nov posao u MUP ", istakao je Mihajlovic. On je dodao da nikakav dogovor s VJ nije bio potreban jer ona nije nadlezna za slucaj Milosevic. Upitan ima li odgovornosti Generalstaba za ovaj incident, Mihajlovic je rekao da sve "ukazuje na krivicno delo ometanja sluzbenih lica" i da "postoje osnovi za krivicnu prijavu". Prema Mihajlovicevim recima, Milosevic ce biti u kucnom pritvoru sve dok ne prihvati da se pojavi pred istraznim sudijom.

Na pitanje da li je jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica upoznat sa akcijom pokusaja Milosevicevog hapsenja, Mihajlovic je odgovorio da MUP radi bez politickih pritisaka i da su svi lideri DOS potpisali izjavu da nece autoritet i funkcije koristiti za intervencije u pravosudju, MUP i drzavnoj televiziji. "Sa zadovoljstvom mogu da kazem da s Kostunicom i drugim funkcionerima nismo imali problema, da MUP radi po zakonu i da je po formulisanju krivicne prijave radio svoj posao", istakao je Mihajlovic. Na pitanje koji su sledeci koraci MUP, on je rekao da ce pripadnici Ministarstva izvrsiti zadatak. “Ili ce Milosevic sam pred istraznog sudiju, ili cemo ga privesti, milom ili silom”, rekao je Mihajlovic.

Na pitanje da li je uhapsen jos neko od bivsih visokih drzavnih funkcionera koji se terete zajedno s Milosevicem, Mihajlovic je rekao da nisu uhapseni ni Nikola Sainovic, ni Jovan Zebic, zbog poslanickog imuniteta, koji treba da bude skinut u Odboru skupstine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: