Bez kompromisa u Beču

Prva runda finalnih pregovora Beograda i Prištine o Kosovu završena bez kompromisa. Ahtisari kaže da su pozicije o statusu suprotstavljene.

Izvor: B92, Beta

Petak, 02.03.2007.

09:46

Default images

Poslednja runda tehničkih pregovora Beograda i Prištine završena je bez postizanja kompromisa ili bilo kakvog značajnijeg rezultata. Marti Ahtisari je najavio da će, na osnovu rasprave u Beču, ažurirati predlog o statusu Kosova i poslati ga Beogradu i Prištini. Statusni pregovori kojima će prisustvovati lideri Srba i Albanaca zakazani su za 10. mart.

Uprkos tome što kompromisa nema ni po jednoj tački njegovog predloga o statusu Kosova, Marti Ahtisari smatra da su ovi razgovori bili korisni jer su dali mogućnost da sve strane dobro razumeju međusobne pozicije.

"Moram da budem iskren i da kažem da kada je u pitanju status Kosova, obe strane ostaju dijametralno suprotstavljene, tako da taj problem i dalje ostaje nerešen", kaže on.

"Sada ću sesti sa svojim kolegama i razmotriti celokupnu diskusiju koja je održana u Beču i videćemo šta možemo da izmenimo u našem prvom predlogu. Ubacićemo neke predloge koji nisu bili pomenuti na bečkim razgovorima. Obećao sam da ću uskoro i Beogradu i Prištini poslati izmenjeni tekst kako bi ga razmotrili", rekao je Ahtisari.

Koordinator pregovaračkog tima Beograda, Leon Kojen, uprkos tome što dogovor nije postignut, kaže da su, za razliku od ranijih sastanaka, ovog puta pregovori bili dobro organizovani.

"S druge strane, nije postignuta nikakva saglasnost između našeg pregovaračkog tima i predstavnika privremenih institucija samouprave iz Prištine. To se moglo i očekivati", navodi on.

"U ovom trenutku još nije jasno u kojoj će meri specijalni izaslanik prihvatiti nešto od vrlo velikog broja veoma dobro obrazloženih predloga, rešenja i sugestija koje smo izneli u Beču", rekao je Kojen.

S druge strane, kosovski pregovarački tim optužio je Beograd da ima rigidne stavove, a da je Priština ta koja naglašava da prihvata Ahtisarijev predlog.

"Na gospodinu Ahtisariju je da prosudi da li je sve ovo bilo potrebno ili ne. Jasna pozicija kosovskog tima jeste da je Kosovo spremno na svaku vrstu angžamana koju je od nas tražio specijalni izaslanik Marti Ahtisari i naš dolazak ovde predstavalja demonstraciju naše volje da u potpunosti sarađujemo s međunarodnom zajednicom", kaže član prištinskog pregovaračkog tima Skender Hiseni.

Sledeći korak je sastanak na najvišem nivou, 10. marta u Beču. Ahtisari je poslao pozivnice za taj sastanak političkim liderima Kosova i Srbije.

"Pomaci i greške"

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za B92 da Beograd, kada se sve sabere, nije mnogo unapredio svoj položaj, odnosno da je čak i otežao posao Rusiji, ako se nada u veto te zemlje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Pozitivnih rezultata je bilo, UNOSEK (kancelarija Martija Ahtisarija) je prihvatio da se o državno-javnoj imovini moraju voditi pregovori, rečenica da sva imovina ostaje Kosovu više ne postoji. To je značajan napredak", kaže on.

"Loše je što je Beograd uopšte pristao da razgovara o aneksu o međunarodnom prisustvu jer se time upetljao u nešto što nije njegov posao. To je posao Saveta bezbednosti UN, a Beograd je tu temu legalizovao", smatra Janjić.

"Druga greška je famozna priča o entitetima. Propuštena je prilika da se priča o tome kako će opštine funkcionisati u okviru kosovskog sistema, a Beograd se vratio na 2001, što se tumači kao neka vrsta ometanja razgovora, a to otežava posao Rusiji", kaže Janjić.

"Ceo proces pokazuje da Ahtisari nije uspeo da napravi plan oko kog je moguće postići političku saglasnost, ne samo Beograda i Prištine, nego i Kontakt grupe, pa će on verovatno napraviti neku vrstu tehničkog dokumenta", kaže on.

"Treba očekivati sve jači pritisak Moskve na Beograd jer Beograd mora da shvati da s tom pričom s kojom ide nikome ne pomaže", smatra Janjić.

"Nije problem što Beograd kaže da ne da nezavisnost jer niko nije očekivao da će ijedna država rešavati konačan status kada se radi o budućem statusu, ali potezi koje vuče Beograd, poput protesta ili priče o entitetima, u principu vuku ka nezavisnosti, menjaju agendu i skraćuju vreme", kaže on.

"Umesto da se proces oko Kosova vodi pet ili deset godina, Beograd kao da želi da ga se oslobodi u ovoj godini", kaže Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: