Najmoćnije rusko oružje je na frontu: Nemoguće je preživeti "solncepek"

Ruski teški višecevni raketni lanseri "solncepek" uništavaju sve što im se nađe na putu, uključujući utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine.

Izvor: B92

Subota, 25.03.2023.

18:14

Najmoćnije rusko oružje je na frontu: Nemoguće je preživeti
EPA/SERGEI ILNITSKY

To su izjavili ukrajinski vojnici u intervjuu za list "Strana.ua".

"Gotovo je nemoguće preživeti salvu 'solncepeka', ma koliko duboko da ste se ukopali. Spaljuje sve što je moguće“, rekao je jedan od oficira.

Kako se navodi u članku, nadmoć ruske artiljerije negativno je uticala na položaj kijevskih snaga kod Artjomovska koje su odsečene od većine puteva koji vode u grad.
Prethodno je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin saopštio da je Artjomovsk praktično blokiran, te da ruske snage već kontrolišu 70 odsto grada.

Teški višecevni raketni lanser TOS-1A "solncepek“ napravljen je na bazi sistema "buratino“ 2001. godine. Sistem je predviđen za uništavanje lakih oklopnih vozila, automobila, zgrada, utvrđenja i ljudstva protivnika na udaljenosti do šest kilometara. Opremljen je modernizovanim lansirnim sistemom, kao i automatizovanim sistemom za navođenje.

"Solncepek“ se aktivno koristio u borbi protiv terorista kako u Siriji tako i u Iraku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: