Devet policajaca u bolnici zbog radijacije: Novi detalji inicidenta, oglasio se Institut u Vinči za B92.net

U subotu je na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske, na području grada Sombora, detektovan opasan nivo radijacije u putničkom vozilu.

Izvor: B92

Utorak, 07.03.2023.

09:21

Devet policajaca u bolnici zbog radijacije: Novi detalji inicidenta, oglasio se Institut u Vinči za B92.net
Foto: Profimedia

Prisustvo radioaktivnih materijala "prijavili" su postavljeni senzori na graničnom prelazu.

Senzori su se oglasili upozoravajući na visok nivo zračenja i prisustvo "ozbiljne količine" radioaktivnog materijala u putničkom vozilu stranih registarskih tablica koje je čekalo na izlazak iz Srbije.

Vozač i dva saputnika, svi hrvatski državljani, uhapšeni su na licu mesta, prenose mediji.

Kako saznaje RTS, trojica hrvatskih državljana uhapšena su nakon što su pokušala da unesu glavu gromobrana.

Kako je RTS-u nezvanično potvrđeno, glava gromobrana pronađena je prilikom kontrole na graničnom prelazu Bezdan u prtljažniku automobila "audi". Prema prvim informacijama, po prijavi incidenta, stigla je "dežurna ekipa iz Vinče" koja je potvrdila prisustvo radioaktivnih elemenata u vozilu.

Iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" za B92.net kazali su da su pripadnici MUP Srbije registrovali povišenu radioaktivnost, odnosno prisustvo predmeta u čijoj blizini je merena visoka doza zračenja.

"Pripadnici MUP Srbije zaustavljaju vozilo na graničnom prelazu Bezdan i registruju povišenu radioaktivnost, odnosno prisustvo predmeta u čijoj blizini je merena visoka doza zračenja. Dana 5.03.2023. god inspektor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost nalaže da se radioaktivni predmet preuzme i bezbedno transportuje i uskladišti, što su i učinila stručna lica Instituta 'Vinča'", rečeno je za B92.net

Iz JP "Nuklearni objekti Srbije" za "Blic" su rekli da je 6.marta izvor jonizujućeg zračenja, koji je otkriven u ilegalnom prometu, predat u skladištenje u objekte "Nuklearni objekti Srbije".

"Smešten je na siguran i bezbedan način i više ne predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva za životnu sredinu", naveli su.

Nakon incidenta, devet policajaca i carinika je završilo u somborskoj Opštoj bolnici "Dr Radivoj Simonović". Direktor Instituta za medicinu rada Aleksandar Milovanović rekao je danas da je devet policajaca koji su na graničnom prelazu Bezdan otkrili glavu gromobrana iz Sombora prebačeno u taj Institut, gde su im urađeni pregledi i analize i da nema znakova da kod njih ima posledica zračenja.

On je za "Tanjug" rekao da se policjaci osećaju dobro i da su posle pregleda pušteni kući.

Milovanović je naveo da su im urađene i specifične analize parametara krvi čiji će se rezultati znati u ponedeljak ili utorak.

On je precizirao da su urađene specijalne analize mikronukleusa i hromozomske aberacije i da će se na osnovu njih tačno znati da li je došlo do eventualnih poremećaja.

On je rekao i da je predložio da se uhapšena trojica stranih državljana podrvrgnu takođe adekvatnim pregledima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: