Ponedeljak, 29.01.2007.

16:14

Bubalo: Cefta važnija od industrije

Ministar privrede kaže da je sporazum Cefta za Srbiju mnogo važniji od eventualne štete u duvanskoj industriji.

Izvor: B92, Beta

Default images

Predrag Bubalo je, povodom najave kompanije "Filip Moris" da postoji mogućnost izmeštanja dela proizvodnje cigareta iz Srbije zbog Cefte, novinarima u Privrednoj komori Srbije rekao da se za "taj problem mora naći rešenje".

"Mislim da će se za to naći rešenje, a sigurno je da je sporazum od mnogo šireg značaja nego što je pitanje problema duvanske industrije", rekao je Bubalo i istakao da nema dileme da je sporazum Cefta trebalo potpisati.

Srbija je 15. decembra prošle godine parafirala Sporazum o zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi - Cefta, a Srbija i Hrvatska bi do ratifikacije tog dokumenta trebalo da usaglase odredbe koje se tiču visine carina i akciza na cigarete.

Hrvatska je od Srbije tražila da akcize za uvozne cigarete smanji i izjednači sa akcizama na domaće cigarete, a da pri tom ne poveća carinu na uvoz te robe, na šta Vlada Srbije nije pristala.

Vlada Srbije isticala je da Srbija neće odustati od zaštite interesa svoje industrije, a dogovor može ići samo u pravcu harmonizacije pravila u svim zemljama regiona Cefte i njihovog usklađivanja s pravilima Evropske unije.

Ratifikacija sporazuma Cefta planirana je za period od marta do juna ove godine, do kada zemlje potpisnice imaju rok da se dogovore o njegovoj primeni.

Za Robne kuće Beograd rešenje stečaj

Predrag Bubalo smatra da je stečaj najbolje rešenje za višegodišnji problem Robnih kuća "Beograd". Bubalo je, povodom štrajka radnika i poverilaca te firme, kratko odgovorio da je rešenje za taj problem stečaj.

Nekoliko stotina bivših i sadašnjih radnika Robnih kuća protestuje od prošle nedelje u poslovnoj zgradi preduzeća u Beogradu, zahtevajući da se preispita način vođenja stečajnog postupka.

Radnici su najavili da će, ako ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, sutra blokirati Ministarstvo privrede i da će tri radnika početi štrajk glađu.

Oni traže izuzeće sudije Natalije Kojić-Kordić, koja vodi stečajni postupak, kao i predsednika Stečajnog veća Gordane Aranđelović.

Radnici traže da im se isplate akcije Robnih kuća, u vrednosti od 15 miliona evra, koje su kupili 1992. godine, kao i neisplaćene zarade i doprinosi sa kamatom.

Stečaj Robnih kuća vodila je sudija Trgovinskog suda u Beogradu Delinka Đurđević, koja je među optuženima za pripadnost takozvanoj stečajnoj mafiji.

Na početku stečajnog postupka utvrđeno je da su dugovi Robnih kuća 45 miliona evra, a sada se navodi da je taj dug 95 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: