Stanje je opasno, ali za Putina; "Maknuće ga Rusi"

Bivši hrvatrski ambasador u Moskvi Božo Kovačević smatra da je trenutna situacija u Rusiji veoma opasna i to iz više razloga.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2022.

13:52

Stanje je opasno, ali za Putina;
EPA-EFE / VALERIY SHARIFULINSPUTNIK/KREMLI

“Opasna je za mir i bezbednost u Evropi, dalje Putin je u svom govoru najavio eskalaciju rata u Ukrajini, a istovremeno ovo stanje je opasno i za samo unutrašnje stanje u Rusiji, jer je očigledno kako se stanovnici Rusije više ne mogu ponašati kao da rata u Ukrajini nema”, mišljenja je Kovačević.

Dodaje i da je ova situacija takođe opasna i po samog Putina, za kog kaže da je nekada bio veoma racionalan I odgovoran političar.

“Ovakvoj promeni u Putinovoj glavi očigledno je doprinela činjenica da je već dugo bio na vlasti i činjenica da se okružio poslušnicima, a to znači da je počeo gubiti osećaj za stvarnost”, ističe bivši hrvatski ambassador.

Prema njegovim rečima, Putin je po ugledu na ratove koje su u prošlosti vodile SAD hteo sukob na način da posledice tog rata u svakodnevnom životu ne osete stanovnici Rusije. “Međutim Putinov blitckrig nije uspeo i nije uspeo u nameri da to bude vojna operacija od nekoliko dan”, ističe Kovačević.

Dodaje da Putin nije računao na ovoliku pomoć Zapada Ukrajini, koja sama nikada ne bi mogla da pobedi.

Upitan da prokomentariše mobilizaciju koju je Putin naredio, nekadašnji ambassador kaže da je do poslednjeg trenutka Putin to odbijao. “Zbog toga su sada u Rusiji nemiri koji nikako ne odgovaraju Kremlju. Što je Putin više svestan poraza u Ukrajini, to će postajati sve nervozniji i spremniji da uništi sve što se uništiti može u Ukrajini. Ujedno, sprovodiće represiju unutar same Rusije prema svima onima koji mu se protive. Odbijanje mobilizacije biće kažnjivo dugotrajnim kaznama zatvora”, kaže Kovačević.

Alim on ističe da je otvorena represija poslednje sredstvo odbrane režima, što funkcioniše dok režim pobeđuje. “Kada režim počne da gubi, što se očigledno počelo događati u Rusiji, tada i oni koji su podržavali Putina, jer su ga se bojali, počinju da ga se odriču”, kaže Kovačević.

Smatra i da se može očekivati da ruski predsednik donese još iracionalnih odluka. “Raspisivanje delimične mobilizacije govori u prilog tome da on nema potpunu kontrolu. Da je po njegovom te delimične mobilizacije ne bi bilo, jer je on jako svestan šta mu takva mobilizacija može napraviti unutar same Rusije”, kaže on.

Ipak, kako dodaje, Putin je od najomiljenijeg političara postao najomraženiji.

“Rusi su se ponosili s Putinom, ali on se pretvorio u predsednika kog se treba sramiti. Od početka same invazije na Ukrajinu spekuliše se o tome kako će i kada Putin otići s vlasti. Međutim, svima mora biti jasno da on neće priznati poraz ni tada kada poraz bude izvestan. U jednom trenutku Rusi će ga se jednostavno odreći i ‘maknuti’ s vlasti”, zaključuje Božo Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: