Utorak, 13.09.2022.

14:27

MUP: Zabranjeni Evroprajd i litija; Miletić za B92.net: Nije dozvoljena ruta

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je zabranilo šetnju u okviru Evroprajda, koja je bila planirana za subotu 17. septembra u Beogradu.

Izvor: B92

MUP: Zabranjeni Evroprajd i litija; Miletić za B92.net: Nije dozvoljena ruta
Foto: ATAimages/A.K.

Kako stoji u saopštenju, ta odluka je doneta na osnovu Zakona o javnom okupljanju.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova, na osnovu Zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom Republike Srbije, donelo je rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika 'Evroprajd 2022' kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji 'antiglobalista' u Beogradu u subotu 17. septembra 2022. godine. Nakon obavljene bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana", stoji u saopštenju.

"Imajući u vidu da, prema prijavama, obe šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije 'Evroprajd 2022' i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni sa stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije 'Evroprajd 2022', procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu", dodaje se u objavi.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je istakao da je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, pored borbe sa svim oblicima kriminala, osnovni zadatak briga o očuvanju javnog reda i mira i garantovanje bezbednosti i imovinske sigurnosti svakog građanina.

"Upravo zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova ne dozvoljava održavanje dve šetnje - "Evroprajda" i "antiglobalista". U trenutnoj geopolitičkoj situaciji i tenzijama u regionu, besmisleni sukobi na ulicama Beograda otežali bi poziciju naše zemlje, ugrozili bezbednost učesnika šetnji, ali i drugih građana", rekao je ministar Vulin.

"Apelujem na sve da poštuju zakon i da svoje lične i političke interese stave na stranu i ne ugrožavaju ni svoju ni tuđu bezbednost", poručio je ministar policije.

Sa druge strane, koordinator Evroprajda Goran Miletić za B92.net prokomentarisao je vest i objasnio da "šetnja nije zabranjena već samo ruta".

"Zabranjena je samo ruta šetnje, a ne šetnja. Šetnju ne mogu da zabrane. Mi ćemo šetati", rekao nam je Miletić, i najavio sledeće korake.

"Po zakonu podnećemo žalbu MUP-u, a ako MUP ostane pri ovoj odluci, žalićemo se Upravnom sudu", dodao je sagovornik našeg portala.

Sa druge strane, mediji su objavili informaciju da je šetnja u okviru Parade ponosa zabranjena iz bezbednosnih razloga, pošto je isti dan organizovan kontraskup, te postoji opasnost da dođe do sukoba dve grupe.

Ta informacija je objavljena i na Instagramu, na nalogu "Evroprajda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: