Koliko je opasan novi soj? "Pogledajte Portugal"

Vakcine će nas štiti od težih oblika bolesti, uprkos novom omikron soju virusa, kaže imunolog sa Medicinskog fakulteta u Rijeci Bojan Polić.

Izvor: B92, Jutarnji list

Subota, 04.12.2021.

11:55

Koliko je opasan novi soj?
EPA-EFE/TIAGO PETINGA

Naučnici sa južnoafričkog univerziteta Stelenboš objavili su da su infekciej omikronom kod onih koji su već preboleli kovid 19 češće nego kod drugih sojeva.

Polić kaže da je istina da je novi soj očigledno infektivniji, ali što se tiče kliničke slike, ne znači da će ona biti teža.

Prema vestima iz Južne Afrike radi se o lakšoj kliničkoj slici, ali je važno, napominje, da je tamo populacija mlađa nego u Evropi.

"Već smo svedočili tome da je korona teža kod starijih. A tamo je i genetska struktura stanovništva nešto drugačija. Uveren sam da će vakcinisanost u Evropi imati uticaja na infekciju i kliničku sliku", kaže on.

Pojašnjava da se virus replikuje u sluznici, ali stvorena antitela prebolevanjem ne dozvoljavaju teži oblik bolesti.

"Kada je reč o vakcinisanima, mogućnost širenja omikrona najbolje će se videti u zemljama koje su visoko vakcinisane, poput Portugala", kazao je Polić.

U Južnoj Africi zbog omikrona raste broj hospitaliziovanih i to u samo jednoj sedmici za više od 300 odstoo. Ali, dobra je vest da je smrtnost pala za 64 odsto.

Inače, ova nova varijanta virusa za sad je zabeležena u više od 20 zemalja, a pokazalo se da je prvih slučajeva izvan Južne Afrike bilo još u oktobru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: