Drašković-Kolona: Hag, pa EU

Francuska ministarka zadužena za evropska pitanja Katrin Kolona kaže da njena zemlja želi da Srbija napreduje ka EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2006.

12:12

Default images

Katrin Kolona je izjavila da je za to napredovanje potrebno ukloniti određene prepreke. Posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem, ona je podsetila da Francuska podržava evropsku perspektivu čitavog Balkana i da svaka zemlja zna koja su njena prava i obaveze.

Drašković je posle razgovora rekao da je sasvim jasno da je saradnja s Haškim tribunalom jedina prepreka na evropskom putu i da sve drugo ide u prilog Srbiji. Šef diplomatije SCG dodao je i da Srbija može da očekuje da bude tretirana kao zemlja-kandidat kada je reč o pristupima fondovima EU, ako bi bila uklonjena poslednja prepreka na evropskom putu. Drašković je novinarima preneo da je s francuskom ministarkom razgovarao i o mogućnostima ublažavanja viznog režima za određene kategorije stanovništva, kao što su studenti, istraživači, mladi, sportisti i biznismeni.

Katrin Kolona i Drašković razgovarali su i o programu kroz koji Francuska, u ime Evropske unije, pomaže SCG u jačanju institucionalnih kapaciteta u približavanju EU. Drašković je rekao da je od Katrin Kolona tražio da regionalna škola za obuku evropskih kadrova na području Balkana bude u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: