Merkelova na Balkanu ponovila rečenicu iz 2015.

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se na turneji po svetu, a sada je na Balkanu.

Izvor: B92, Jutarnji list

Utorak, 14.09.2021.

13:04

Merkelova na Balkanu ponovila rečenicu iz 2015.
Tanjug/AP Photo/Marko Drobnjakovic

Ona je, nakon odlaska iz Beograda, stigla u Tiranu, gde ju je dočekao premijer te zemlje Edi Rama.

Mediji u regionu podsećaju šta je Merkelova rekla pri dolasku na zapadni Balkan 2015. godine.

"Geostrateški interes Evrope je članstvo zemlje zapadnog Balkana u EU, došla sam da dam podršku Nemačke tim zemljama, koje su napravile veliki napredak na evropskom putu", poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel u Tirani sad već davne 2015. godine.

Istu poruku šalje i danas, šest godina kasnije, kako u Albaniji, tako i u Srbiji.

Jedno od pitanja svakako je kako će se prema zapadnom Balkanu postaviti naslednici Angele Merkel, pogotovo ako spoljnu politiku bude određivao SPD koji, prema anketama, ima najviše šanse za pobedu, mada se može očekivati da tu neće biti drastičnih promena.
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr
Angela Merkel donela je za svakog ponešto, podržala je evropske integracije šest zemalja, ali upozorila da nikakvu promenu granica na Balkanu Nemačka neće podržati.

Zanimljivo je i da Merkelova na Balkanu ostavlja svog bliskog saradnika, a to je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Nemačka, kao zemlja lokomotiva EU, mora da reši i problem Severne Makedonije, čiji početak pregovora blokira Bugarska, da se potrudi da odblokira i Albaniju.

Agencija DPA navodi kako Merkelova na oproštaju više predstavlja interese nemačke ekonomije (svim tim zemljama Nemačka je glavi ekonomski i investicioni partner) i važnija joj je ta stabilnost od politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: