Tomanović o smrti Miloševića

Zdenko Tomanović tvrdi da je Milošević krio izveštaje svojih lekara da ga ne bi "poslali u holandsku bolnicu i tamo ubili".

Izvor: B92, Beta

Subota, 18.03.2006.

10:06

Default images

Pravni savetnik Slobodana Miloševića je prvi put je pokazao izveštaj lekara iz Rusije i doktora Zdravka Milovića sa VMA, koji je urađen pre dve godine, a koji govori da je Miloševiću neophodna hitna hospitalizacija i da je izložen riziku od infrakta miokarda, moždanog udara i naprasne smrti. Taj izveštaj Milošević nije hteo da pokaže nikom da ne bi bio smešten u holandsku bolnicu.

Kako kaže Tomanović, taj izveštaj je po zahtevu Miloševića, on poslao u Rusiju: "On je rekao vrlo precizno: ako me odvedu u bolnicu u Holandiji, oni će me ubiti. On je upotrebio tu rečenicu i sada ako imate takvu situaciju da vam neko kaže da slučajno ga ne puštate u holandsku bolnicu tamo će ga ubiti, nego isključivo u Rusiju, neka to ide nekim kanalima do Putina, ja sam to preduzeo i od tada kreće pažljiva kontrola njegovog zdravlja, nastavlja se pažljiva kontrola od najviših ruskih eksperata. To ne znači da je Milošević odbijao da se leči u bolnicama NATO zemalja, ali njemu to nikada i nije bilo ponuđeno. Ne postoji dokument kojim Milošević traži da ide u bolnicu. Naprotiv."

Zdenko Tomanović izjavio je da je, prema informacijama koje je dobio u Tribunalu, Milošević preminuo 11. marta između sedam i devet ujutru, a da je njegovo telo otkrio stražar u 10 sati i pet minuta. Tomanović je u Poligrafu B92 tvrdio da mu je patolog koji je učestvovao u obdukciji kazao da je Milošević sigurno posle srčanog udara bio živ između pola sata i tri sata. Patolog mu je, kako je kazao, rekao i da nema dileme da bi Milošević bio živ da je bio u bolnici ili da je odmah posle srčanog udara pronađen.

Montgomeri: Mira iskazivala strah

Bivši ambasador SAD u SCG Vilijam Montogomeri rekao je da je supruga Slobodana Miloševića Mira Marković 2003. na sastanku u rezidenciji ambasadora SAD tokom razgovora iskazala strah da će Milošević možda umreti dok brani sebe, da se namerno preopteretio i da u to vreme nije uzimao lekove protiv povišenog krvnog pritiska. "Ona je došla da preda pismo za predsednika SAD Džordža Buša, u kom traži da interveniše kod Međunarodnog krivičnog suda za SFRJ da suspenduje suđenje da bi se Milošević odmorio i povratio snagu", piše Montgomeri u autorskom tekstu u dnevniku Danas.

"Ubeđen sam da je Milošević smatrao da je najgora moguća alternativa da se suđenje okonča neizbežnom presudom o krivici i doživotnom zatvorskom kaznom, daleko od kuće i od očiju javnosti", piše Montogomeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: