Novi napad iz BiH: "Srpski svet" je "Velika Srbija"

Potpredsednik Republike Srpske (SDA) iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić optužio je danas Srbiju da je remetilački faktor mira na Balkanu.

Izvor: B92

Petak, 03.09.2021.

17:21

Novi napad iz BiH:
Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis

Salkić je nakon obilaska memorijalnih centara Veljaci i Srebrenica izneo niz optužujućih izjava o Srbiji.

U obraćanju, on je naveo da je Srbija ključni remetilački faktor na Balkanu i da njene oživljene teritorijalne pretenzije prema susednim zemljama ugrožavaju mir i stabilnost.

"Separatistička politika koju provodi Milorad Dodik osmišljena je u najvišim crkvenim, intelektualnim i političkim krugovima u Srbiji. Njihov cilj je prikazati Bosnu i Hercegovinu, kroz različite opstrukcije i blokade, kao nemoguću i besmislenu zemlju. Ovo je identična politika onoj iz devedesetih, ali sa drugim pristupom u javnosti", rekao je on.

Salkić je priznao da Srbija zaprao šalje poruke mira, ali je i u tome našao razlog da optuži Srbiju.

"Danas se govori o miru, ali su ciljevi ratni i osvajački baš kao i devedesetih. Srbija, kao zemlja koja je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu presuđena da nije spriječila genocid nad Bošnjacima i kaznila počinioce genocida, danas je izvorište negiranja genocida i sigurno utočište osuđenim i osumnjičenim ratnim zločincima. To pokazuje kakva je bila, kakva je danas orijentacija Srbije i šta možemo očekivati u budućnosti. 'Srpski svet' kao terminološka zamena za 'Veliku Srbiju' danas se implementira u ovom entitetu", kazao je Salkić, prenosi Klix.

Podsetimo, ovakav napad dolazi upravo nakon odluke Srbije i Republike Srpske da zaštite ćirilično pismo.

Beograd i Banjaluka postigli dogovor o još jednom važnom koraku ka zaštiti srpskog nacionalnog identiteta i jačanju zajedništva.

Glavne odredbe ovog zakona, čiji je nacrt predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče u Beogradu uručio srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, imaju za ključni cilj da se neguje, očuva i promoviše ćiriličko pismo kao uporište našeg nacionalnog identiteta. Posebni akcenat stavljen je na pospešivanje njene šire upotrebe u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: