Ko i zašto uvodi "Vojvođane"?

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić ne odustaje od razgovora na temu uvođenja nacionalne pripadnosti "Vojvođanin".

Izvor: Blic, Novosti

Utorak, 24.08.2021.

10:32

Ko i zašto uvodi
Ilustracija: Depositphotos/Bigandt

Kako pišu beogradski mediji, Čomićeva je poručila da se ljudima mora dozvoliti da slobodno iskažu svoj identitet, a one koji je napadaju naziva - neznalicama.

Ona je objasnila da se prašina oko njenih razgovora sa liderom LSV Nenadom Čankom i Aleksandrom Odžićem iz Vojvođanske partije, a koji su tražili da se na popisu uvede i rubrika "Vojvođanin", podigla zato što "kritičari ili ne čitaju zakone pa su ponosni na neznanje ili ih čitaju pa koriste populizam i sve što bi sprečilo dijalog na koji svi ljudi imaju pravo".

Ministarka Čomić se u izjavi za Tanjug pozvala na Zakon o popisu i preporuke i rezolucije Saveta Evrope:

"Možete zauzeti stanovište - baš me briga za sve propise, baš me briga za ljudska prava i ružiti Vojvođane ili ljude koji se iz svojih razloga moraju izjasniti kao 'ostali', a možete imati hrabrosti pa učestvovati u dijalogu. Vojvođanske partije imaju ideju da to bude i regionalni identitet, koji kaže da je neko Vojvođanin, kao što je regionalni identitet bio Jugosloven", istakla je ministarka.

Pokrajinska vlada Vojvodine, s druge strane, smatra nedopustivim nametanje, putem izmišljenog društvenog dijaloga, neistinitih odrednica o nacionalnom izjašnjavanju koje očigledno zagovaraju ministarka Gordana Čomić i predstavnici minornih političkih stranaka u Vojvodini.

Neprijatno je iznenađenje za Pokrajinsku vladu, a verujemo i za poslanike brojnih stranaka u pokrajinskom parlamentu koji bi imali šta da kažu po pitanju nacionalnog izjašnjavanja na teritoriji AP Vojvodine na predstojećem popisu u Republici Srbiji, kao i način na koji je ovo pitanje nepotrebno i potpuno neutemeljeno uvedeno u dnevnu politiku. Svakome je garantovano slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, a regionalna pripadnost ne može, po poznatom komunističkom obrascu, biti zamenjena nacionalnom pripadnošću, navode iz pokrajinske vlade.

"Pokrajinska vlada smatra da se ministarka Gordana Čomić i drugi učesnici, u takozvanom društvenom dijalogu, prvo moraju upoznati sa istorijskim činjenicama, viševekovnim procesom izgradnje nacionalnog identiteta i posebno činjenicom da politički predstavnici Srba koji žive u Vojvodini dijalog o takvim nepobitnim činjenicama smatraju nepotrebnim, štetnim i uvredljivim. Očekujemo i reakciju Vlade Republike Srbije o toku i načinu sprovođenja ovakvih, u najmanju ruku, neutemeljnih namera i stavova", dodaje se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: