Preokret: Kurti odustao

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti je, čini se, odustao od uvođenja reciprociteta Srbiji, što se može zaključiti na osnovu nove izjave njegove ministarke.

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2021.

16:42

Preokret: Kurti odustao
EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Kurti je tokom kampanje za vanredne parlamentarne izbore 14. februara izjavljivao da će "uvođenje reciprociteta Srbiji biti jedna od prvih odluka kada dođe na vlast", ali do toga do danas nije došlo, podseća portal "Reporteri" ukazujući na promenu u najavljenoj politici tzv. kosovske vlade.

Kako se ističe, Kurti je u toku predizborne kampanje istakao da je uzajamnost u odnosima jedan od najvažnijih principa, jer se zasniva na jednakosti.

"Uzajamnost je dublja od plana jer je princip, ima normativnu dimenziju i proizlazi iz koncepta jednakosti koja je zdravi princip međunarodnih odnosa. Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom je pitanje dana ili nedelje, a ne meseca, to je jedna od prvih stvari koje ću učiniti", rekao je Kurti, braneći tezu o uvođenju reciprociteta.

Najave reciprociteta nekoliko puta iznosio je i portparol vlade Perparim Krijeziju.

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari danas je, međutim, izjavila da ne vidi reciprocitet kao rešenje problema, a "Reporteri" podseća da je Rozeta Hajdari pre godinu dana "rekla da je reciprocitet mera jednakosti i građanstva".

"Bez reciprociteta nema jednakosti, nema države ni suvereniteta“, napisala je tada Rozeta Hajdari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: