Kosovo: Kada će se Srbi dogovoriti

Stav u učešću kosovskih Srba u okviru delegacije Beograda u pregovorima o Kosovu nije jedinstven.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 17.10.2005.

10:02

Default images

Jedan od zvaničnika Srpske liste za Kosovo Goran Bogdanović najavio je da će u predstojećim razgovorima o konačnom statusu Kosova kosovski Srbi učestvovati kao deo delegacije Beograda, ali Oliver Ivanović, nosilac Liste, kaže da Lista još nije donela zaključke po tom pitanju.

Ivanović smatra da bi bilo najbolje kada bi Srbi sa Kosova činili treću delegaciju, koja bi, pored beogradske i prištinske, pregovarala o konačnom statusu. "To ni na koji način ne podriva poziciju Beograda, a pomoglo bi boljem objašnjavanju srpske pozicije jer bismo mi to objasnili praktičnim primerima. Pitanje političko-pravnog statusa Kosova je nešto što treba da reši Beograd, to je preveliko za bilo kog Srbina sa Kosova, pa se mi u to nećemo mešati, a ja neći insistirati n tome da mi budfemo treća delegacija ako Beograd bude smatrao da mi sa Kosova treba da budemo u njegovom okrilju", kaže Ivanović.

Politički predstavnici kosovskih Srba slažu se da je potrebno da u što skorije vreme sa vlastima u Beogradu napravi zajednička strategiju za predstojeće pregovore. Sa time se neoprostivo kasni, a kada bi imali određenu strategiju i pregovarački tim, onda ne bi bilo toliko važno koja strana u pregovorima će biti Srbi sa Kosova, kaže Oliver Ivanović.

"Srbija će uskoro reagovati"

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo kaže da će srpska strana uskoro reagovati na izveštaj Kaija Eidea. Sanda Rašković Ivić kaže da će dokument, reakcija na izveštaj specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kosovo o stanju u Pokrajini i njegov predlog o početku pregovora o budućem statusu Kosova, uskoro biti gotov. Sanda Rašković Ivić kaže da je nužno da stavove Srbije na sednici Saveta bezbednosti UN 25. oktobra predstavi premijer Srbije Vojislav Koštunica, prenosi Beta.

"Mislim da je premijer najkompetentnija ličnost koja treba da zastupa stavove zajedničkog pregovarackog tima, ali i svih Srba sa Kosmeta. Kriza na Kosovu traje 130 godina, pa nagomilani problemi ne mogu biti rešeni za nekoliko meseci, kako to neki političari misle i zagovaraju iz samo njima razumljivih razloga. Neka pregovori potraju i nekoliko godina, ali radi nalaženja održivog, kompromisnog i prihvatljivog rešenja", kaže Sanda Rašković Ivić za Politiku.

Vašington post: Nazire se uslovna nezavisnost

Vašington post piše da se najbolje rešenje za Kosovo već nazire i dodaje da je to nezavisnost uz neku vrstu međunarodnog nadzora, iako administracija SAD tvrdi da je otvorena za sva rešenja konačnog statusa Kosova. List piše da je političarima na Zapadu već postaje jasno da je takvo rešenje najbolje pošto 90 odsto kosovskog stanovništva smatra neprihvatljivim povratak Kosova pod vlast Srbije. "Srbija se protivi takvom rešenju, ali Zapad smatra da je ubeđivanje srpskog rukovodstva da se odrekne Kosova ključan korak ka oslobađanju Srbije od njenog otrovnog nacionalizma i kretanju ka integraciji sa evropskim liberalnim demokratijama. Sprovođenje takve politike u praksu zahtevaće prevazilaženje otpora ne samo srpskih tvrdokornih nacionalista, već i njihovih pristalica u Rusiji", piše list.

"Još će teže biti prevazići otpor kosovskih Albanaca i ubediti ih da učine razumne ustupke srpskoj manjini, poput davanja značajne autonomije područjima naseljenim Srbima, a pri tom sprečiti pokušaj srpske manjine na Kosovu da severne delove Pokrajine pripoji Srbiji, piše list, prenosi Beta.

Lene pregovarač EU za Kosovo?

Štefan Lene je najozbiljniji kandidat za specijalnog izaslanika EU u određivanju statusa Kosova, navode izvori u Briselu. Kako prenose kosovski mediji, Lene, austrijski diplomata i saradnik predstavnika Evropske unije Havijera Solane, ima bogato iskustvo u diplomatskim misijama na Balkanu i Kosovu i ispunjava sve kriterijume da preuzme tu funkciju, a i Austrija tokom sledeće godine preuzima predsedavanje EU.

Prištinski mediji na albanskom javljaju da je Marti Ahtisari, koji se pominje kao moguć specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pregovore o Kosovu, traži da SAD i EU odrede specijalne izaslanike za rešavanje statusa Kosova, prenosi Beta.

Kosovski Srbi treba da budu u delegaciji Kosova

Lider kosovske partije "Ora" Veton Suroi zatražio je od ambasadora OEBS-a, koji su posetili Kosovo, da predstavnicima kosovskih Srba prenesu da je njihovo mesto u delegaciji Kosova. Suroi je ocenio da je neprihvatljivo i "iluzorno" da predstavnici kosovskih Srba budu deo beogradske delegacije u pregovorima o statusu Kosova.

Suroi je, posle sastanka sa ambasadorima OEBS-a, rekao da ih je obavestio o tri principa, za koje smatra da ih treba primeniti u pregovorima.

Prema njegovim rečima, prvi princip bi bio da je stav albanske strane da pitanje nezavisnosti Kosova ne može biti predmet pregovora. "Drugo, nezavisnost nije izolovani proces, naprotiv, nezavisnošću se podiže mogućnost i sposobnost pregovaranja Kosova sa EU. I treće, pitanje nezavisnosti se postavlja i radi razvoja jednog drugog konteksta odnosa sa drugim narodima, znači i sa srpskim narodom i srpskom državom", rekao je Suroi.

Što se tiče učešća kosovskih Srba u pregovorima o statusu Kosova, Suroi je rekao da "kosovski Srbi treba da se konsultuju sa delegacijom Kosova i da svoje potrebe uključe u tu delegaciju i pozicije Kosova uopšte".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: