Rita ugrožava rafinerije

Uragan Rita prešao je u V kategoriju oluja, a krajem sedmice će pogoditi Teksas, saopštio je Centar SAD za praćenje uragana.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 22.09.2005.

11:28

Default images

Pripremajući se za nalet uragana Rita, vlasti duž americke obale Meksičkog zaliva počele su evakuaciju više od milion ljudi. Rita, koja se približava obalama Teksasa, dobila je oznaku uragana najveće, pete kategorije, donoseći vetrove od preko 265 kilometara na sat.

Predsednik Džordž Buš proglasio je vanredno stanje u Teksasu i Lujizijani, upozoravajući žitelje tih država da se pripreme za najgore. U toku je i nova evakuacija stanovnika Nju Orleansa, teško pogodjenog prošlomesecnim uraganom Katrina, a naredjenje da napuste svoje domove dobili su i žitelji gradova Galveston i Hjuston u Teksasu. Američka svemirska agencija NASA zatvorila je svoj centar u Hjustonu, dok je kontrolu nad međunarodnom svemirskom stanicom prebacila na Rusiju.

Meteorolozi predviđaju da će uragan Rita pogoditi oblasti Teksasa i poštedeti Nju Orleans još jednog direktnog udara samo nekoliko nedelja pošto je uragan Katrina poplavio najveći deo grada. Inženjeri navode da bi 15 cm kiše moglo ponovo da dovede do plavljenja grada.

Predsednik Buš je rekao da će federalna vlada snositi najveći deo troškova za ponovnu izgradnju puteva i mostova i ponovno uspostavljanje zdravstvene nege, obuku za rad i osnovno obrazovanje za raseljene. On je dodao da je vlada već uputila čekove grupi od preko 600 hiljada porodica, koje su sada takođe registrovane za buduću pomoć. Predsednik Buš je rekao da velikodušna podrška onima koji su pogođeni olujom, ukazuju da je zemlji stalo do njih i da nisu sami.

"Na području Hjustona i istočno od grada duž priobalnog područja Teksasa, nalazi se 18 rafinerija u kojima se dnevno preradjuje oko četiri milijarde barela sirove nafte. Gotovo sve te rafinerije biće izložene uraganu kada udari u kopno", objasnio je za BBC stručnjak za energente Skip Simons iz Hjustona u Teksasu.

U Luizijani je već proglašeno vanredno stanje, a iz Nju Orleansa, koji je poplavljen u naletu Katrine, već je počela evakuacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: