Nedelja, 11.09.2005.

18:32

"Mene, nikad neće ... izručiti"

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, ne veruje da će ga Australija , čiji je državljanin, izručiti Hrvatskoj.

Izvor: B92

Default images

Vasiljkovića Hrvatska sumnjiči da je počnio ratne zločine na njenoj teritoroji. Nekadašnji glavni trener vojih veština Srba u Hrvatskoj, sada živi pod imenom Denijel Sniden u Pertu gde radi kao instruktor golfa.

I danas je ponosan na svoje angažovanje tokom rata u Hrvatskoj što je i potvrdio u intervujuu australiskoj televiziji: "Veoma sam ponosan na to. Mislim da bi svaki Australijanc trebalo da bude ponosan na ono što sam ja tamo radio".

Hrvatski mediji podsećaju da je Vasiljković u izveštaju UN-a iz 1992. godine opisan kao "drugi po važnosti u pobunjenoj srpskoj enklavi u Hrvatskoj iza zloglasnog Željka Ražnatovića Arkana, i da je pod optužnicom za etničko čišćenje, masovno zlostavljanje i ubijanje civila i organizovana silovanja".

Vailjković, međutim , navodi da nema nikakve veze sa ratnim zločinama  počinjenim u Hrvatskoj  u periodu  od 1991 do 1995. Kao dokaz  navodi da  bi mu da je kriv, bio zabranjen povratak u Australiju: "Naravno da se ne krijem. Prvo što sam uradio kad sam se vratio bilo je da se prijavim vlastima.  Spreman sam da se kladim u sve što imam, da me neće Australijska vlada izručiti. Jednostavno, za to nema osnova".

Inače, ratne aktivnosti Vasiljkovića predmet su istrage i australijske vlade koja od policije traži da utvrdi da li je kao državljanin australije, prekršio zakon vrativši se 1991. godine u bivšu Jugoslaviju gde je učestvovao u ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: