Sreda, 22.07.2020.

11:44

Klačar: Za ulazak u EU polovina građana, za NATO 9 odsto

Polovina građana Srbije je za članstvo u EU, a 9 odsto za članstvo u NATO, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je predstavio izvršni direktor CeSid-a.

Izvor: Tanjug

Klačar: Za ulazak u EU polovina građana, za NATO 9 odsto
Ilustracija: Deposit photos/InkDropCreative

Istraživanje je sprovederno u saradnji sa CEAS-om o stavovima građana po pitanju NATO, EU, SAD, a izvršni direktor CeSid-a Bojan Klačar je rezultate izneo na 8. "beogradskoj NATO nedelji".

Istakao je da je polovina građana za članstvo Srbije u EU dok se tome protivi 31 odsto građana.

Kada je reč o članstvu u NATO savezu samo 9 odsto ispitanika podržava to, dok je 72 odsto građana protiv, a kao glavni razlog, kako je objasnio, za članstvo jeste bezbednost.

Na pitanje šta građane najviše sprečava da podrže članstvo u NATO, 63 odsto stanovnika je odgovorilo NATO bombardovanje 1999. godine.

Ispitivanje pokazuje, kako je dodao, da veoma mali broj ljudi zna koliko je bilo tačno civilnih žrtava, kao i da 58 odsto njih veruje da je osiromašeni uranijum doveo do porasta broja obolelih od kancera.

Klačar je istakao da je primetno da 65 odsto građana podržava produbljivanje saradnje sa SAD, a 40 odsto ispitanika smatra da se politika SAD unapredila kada je reč o Srbiji.

Direktorka CEAS-a Jelena Milić je kao veoma ohrabrujuće ocenila to sto je 65 odsto građana za produbljivanje saradnje sa SAD.

Istraživanje su zajedno sproveli Centar za evroatlantske integracije i CeSid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: