Grčka pooštrila graničnu kontrolu

Vlada Grčke je odlučila da pooštri graničnu kontrolu šro je objasnila povezavši probleme priliva izbeglica i opasnosti od novog koronavirusa.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2020.

18:28

Grčka pooštrila graničnu kontrolu
EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI

To je odlučeno na predlog premijera Kirijakosa Micotakisa, koji se pozvao na uredbu Evropske unije iz 2016. godine o graničnoj kontroli kao meri za sprečavanje pretnje javnom zdravlju, prenose atinski mediji.

Micotakis je o zaoštravanju granične kontrole već obavestio Evropsku uniju i na sednici vlade danas rekao da EU tu grčku odluku "mora da tretira kao meru zaštite zdravlja čitave Evrope".

Radi se uglavnom o pooštravanju kontrole putnika koji nisu državljani EU, a ulaze u Šengenski prostor.

Micotakis je naložio Ministarstvu trgovačke mornarice i šefu Obalske straže da "znatno povećaju" broj plovila i patrola kod ostrva istočnog Egeja, ka Turskoj, odakle dolaze izbeglice.

Uz to će se povećati granična kontrola i na kopnu.

Takođe se pokreće međunarodna kampanja na jezicima etničkih grupa koje dolaze u Grčku, uz upozorenje da ona "više ne može da prihvata ilegalni ulazak". Ta upozorenja će se objavljivati i u zemljama iz kojih dolaze migranti.

Po rečima Micotakisa, sve to u praksi znači da vlada "nadograđuje graničnu kontrolu u najvećoj mogućoj meri".

Državni ministar Jorgos Gerapetritis rekao je danas u Skupštini Grčke da je "logika otvorenih granica prestala sa ovom vladom" i optužio za tu praksu levičarsku Sirizu, koja je ranije bila na vlasti.

Na meti mera o kojima je Micotakis govorio u svom izveštaju na sednici Vlade, posebno su stranci iz Irana i Avganistana koje je povezao sa prenošenjem koronavirusa.

Micotakis je naglasio: "Migracije sada poprimaju novu dimenziju, pošto tokovi ka Grčkoj uključuju ljude iz Irana - gde je mnogo slučajeva koronavirusa, i mnoge koji prolaze kroz Avganistan".

Grčka ostrva, rekao je on, koja su "već opterećena problemima javnog zdravlja" zbog masovnog dugotrajnog prisustva migranata, "moraju biti dvostruko zaštićena... Jednostavno rečeno: dajemo sve od sebe da izbegnemo pojavu virusa, naročito tamo".

Vlada je uz to zabranila održavanje prolećnih karnevala širom Grčke, a Ministarstvo finansija najavilo mere za podršku privrednicima na osnovu stvarnih gubitaka koje bi mogli imati zbog epidemije koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: