Od PDV-a 40,8 milijardi dinara

Ministarstvo finansija objavilo da je u prva dva i po meseca ove godine naplaćeno 40,8 milijardi dinara poreza na dodatu vrednost.

Izvor: B92

Sreda, 16.03.2005.

16:23

Default images

To je za 52 odsto više nego u istom periodu 2004, kad je važio porez na promet. Konačne ocene o stvarnom rastu budžetskih prohoda videće se tek krajem maja, jer u aprilu prvi put dospeva za naplatu PDV za oko 85.000 manjih poreskih obveznika, rekao je srpski ministar finansija Mlađan Dinkić.

Pojačaneporeske kontrole dovele do toga da je broj obveznika PDV-a od početka godine povećan za još 2.000, tako da ih sada ima ukupno 103.545. Od toga su 17.814, kako je precizirao, veliki obveznici koji mesečno plaćaju porez, rekao je ministar.

U februaru obveznicima PDV-a vraćena su 804 miliona dinara,a povraćaj je obavljen u dvostruko kraćim rokovima nego što je predviđeno zakonom, rekao je on. Za mart su podneti zahtevi za povraćaj oko milijardu dinara, rekao je on i istakao da su velikim izvoznicima već vraćena 573 miliona.

Dinkić je rekao da je poreska kontrola utvrdila da je neosnovano tražen povraćaj 240 miliona dinara na osnovu PDV-a, ističući da će ti poreski obveznici morati da vrate novac uz zateznu kamatu od 23,5 odsto godišnje, kao i da plate kaznu. Jedna velika domaća kompanija tražila povraćaj 26 miliona dinara, kazao je on.

Kazne će biti minimalne, jer su možda u nekim slučajevima napravljene nenamerne greške zbog neiskustva u obračunavanju PDV-a. Dinkić je istakao da će Poreska uprava u naplati PDV-a biti rigorozna, jer javne finansije počivaju na tom porezu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: