Senatori: Morate nešto dati i nešto dobiti; Vučić: Obe strane da izgube, da bi dobile VIDEO

Nakon razgovora, predsednik Srbije i američki senatori obratili se javnosti. Zaključak: Beogradu i Prištini potreban je kompromis.

Izvor: B92

Petak, 06.09.2019.

12:07

Senatori: Morate nešto dati i nešto dobiti; Vučić: Obe strane da izgube, da bi dobile VIDEO
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle razgovora sa senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem, da i jedna i druga strana podjednako treba da izgube da bi obe strane pojednako dobile. "To je jedini način kako dogovor može da se postigne", istakao je Vučić.

On je novinarima posle sastanka preneo da je američkim senatorima izneo nedvosmislen stav da Srbija očekuje ukidanje takse i želi postizanje kompromisnog dogovora, ali i da taj dogovor ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane, a da srpska strana ne dobije ništa.

"To bi trebalo da bude dogovor u kojem bi i jedna i druga strana podjednako izgubile da bi obe strane podjednako dobile", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.
Vučić je rekao da je Beograd spreman na svaki razgovor, jer je on lekovit i dodao da bi poboljšanje odnosa između Srba i Albanaca i uspostavljanje trajnog mira bilo od ogromne koristi za Srbe i Albance, kao i sve narode koji žive u regionu.

On je zahvalio senatorima na trudu da se pronađe rešenje za nastavak dijaloga. Vučić je rekao i da je interes Srbije intenzifikovanje političkog dijaloga na visokom nivou i da je potrebno da odnosi dve zemlje budu partnerski.

On je rekao da je zahvalan sentaroima na poseti i angažovanju u regionu i želji da se očuva stabilnost i postigne dugotrajni mir. "Uveren sam da je želja za unapređenjem odnosa Srbije i SAD obostrana", rekao je Vučić i dodao da je bilo reči i o ekonomskoj saradnji od koje će građani da imaju veliku korist.
View this post on Instagram

"Uveren sam da je želja za unapreðenje odnosa naše dve zemlje obostrana i da æe Srbija od toga imati koristi, od uveæavanja trgovinske razmene do uèestvovanja u svim važnim projektima, jer Amerika je najmoænija sila sveta. Zahvalan sam senatorima što se trude da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen i da kompromis bude postignut, kao i na podršci koju pružaju ostvarivanju punopravnog èlanstva Srbije u EU." - Obraæanje predsednika Vuèiæa nakon sastanka sa amerièkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem. . . . „I am convinced that the desire for improvement of relations between our two countries is mutual and that Serbia will benefit from it - from the increase in trade exchange to participation in all important projects as America is the greatest power of the world. I am grateful to Senators for their efforts aimed at continuation of the dialogue between Belgrade and Priština and at achieving a compromise, as well as for their support they extend to the full membership of Serbia in the European Union." - Address of President Vuèiæ after the meeting with the US Senators Ron Johnson and Chris Murphy.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

Tanjug/Predsedništvo Srbije
I američki senator Ron Džonson rekao je da i Beograd i Priština u postizanju sporazuma moraju nešto dati i nešto dobiti.

"SAD je prijatelj srpskog naroda i želimo da učinimo sve što možemo da podržimo dijalog i oba naroda u njihovim pregovorima, u kojima se mora nešto dati i nešto dobiti. Verovatno sporazum neće biti zadovoljavajući ni za jednu stranu, ali kad dogovor bude postignut, potencijal i benefit obe nacije biće mnogo bolji", rekao je Džonson na konferenciji za novinare.

Džonson je rekao da je sa senatorom Krisom Marfijem došao u region da bi pokazao američku podršku srpskom narodu, narodu na Kosovu i u regionu. "Želimo da vidimo ove nacije i ovaj region da uspeju. Shvatamo da svaka osoba želi to, da opdižu porodice u mir, stabilnosti", rekao je Džonson.

Nesalasnosti između Srbije i Kosova, rekao je, moraju da budu rešena da bi obe nacije išle napred. "Od najboljeg je interesa obe nacije da se postigne dogovor kako bi mogle da se koncentrišu na popravljanje bezbednosti, sigurnosti i prosperiteta", rekao je Džonson.

On je rekao da se Srbija kreće narped i da SAD to ceni i želi to da ohrabri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: