DS se žali zbog Đokovića

Dragiša Đoković će podneti žalbu Vrhovnom sudu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2004.

09:44

Default images

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke, Dušan Petrović, najavio je da će Dragiša Đoković, sada već bivši poslanik koji je nedavno iz DSS-a prešao u DS, sutra podneti žalbu Vrhovnom sudu Srbije i predlog Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odluke skupštinskog Administrativnog odbora da mu oduzme mandat. Đoković ostavku nije podneo lično, u pisanoj formi i DS će tražiti da se utvrdi ko je neovlašćeno u Đokovićevo ime podneo taj papir, kaže Petrović.

Šef poslaničke grupe DSS-a, Miloš Aligrudić, kaže da je Đoković, čim mu je u skupštini verifikvan mandat, svojom voljom potpisao sporazum sa strankom da ona raspolaže njegovim mandatima. "To su učinili svi poslanici DSS-a, a stranka je na taj način pokušala da se zaštiti", kaže Aligrudić dodavši: "Nesporno je da je poslanik potpisao ostavku, ona nije blanko, ona je potpisana ispod jasnog teksta, potpisana je sa jasnim ciljem, u kojoj situaciji će biti aktivirana. Sve se znalo u startu, on je trebalo da obavesti o tome DS." Aligrudić je priznao da je bilo prejako kada je prošle nedelje rekao da je DS lopovska stranka, ali ga je tada "poneo trenutak".

Dragiša Đoković istupio je iz DSS-a zbog neslaganja sa politikom stranke, ali i zato što su se "oko vlade okupili kriminalci sa severa Kosova i Metohije". Kada su čuli da da prelazim u DS, kod mene kući su dolazili visoki funkcioneri DSS-a Miloš Aligrudić, Miloš Radulović, Dragan Šormaz i Aleksandar Popović, tvrdi Đoković i dodaje da nije bilo pretnji, ali je bilo određenih ponuda: "Bilo je pritisaka, priče, ali je bilo i ponuda. Prema tome, ne može Miloš Aligrudić, koji je ispred mog punoletnog sina pitao koliko treba, šta treba, da obmanjuje javnost, da ne kažem nešto drugo, da nije ništa nudio. Neka bude hrabar, pa ako neće mene, neka tog momka pogleda u oči i neka kaže da je nudio, da je pitao šta treba. Ako nije ništa hteo, zašto je sedeo sa mnom do tri sata noću? Ja ga nisam zvao da dođe."

Poslednji događaji u Skupštini Srbije mogu imati kao posledicu zastoj u dogovoru oko Skupštine Beograda. Dva meseca od izbora, koalicioni dogovor između DSS-a i DS-a je postignut, ali nije potpisan. Potpredsednik DS-a, Dušan Petrović, o tome kaže: "Razlog je što je DSS imala prevelike zahteve i intencija DSS-a je bila da dobije mnogo više udela u gradskoj vlasti od broja odbornika koje su dobili na izborima."

Portparol DSS-a, Andrija Mladenović, ipak se nada da će sednica Skupštine Beograda zakazana za petak biti održana: "Ono što može da bude problem to je da u nekim opštinama u Beogradu prošle nedelje DSS nije bila uključena u koaliciju, mislim na Novi Beograd i Zvezdaru. Nadam se da to neće poremetiti održavanje sednice u petak."

Zbog isteka zakonskog roka za formiranje lokalnih skupština, ministar za lokalnu upravu i Vlada Srbije mogu da u opštinama u kojima skupštine nisu konstituisane zavede prinudnu upravu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: